15 – 17 yaş arası, gençlerin düşünme şeklinin, duygularının ve diğerleri ile ilişki kurma yollarının değiştiği çok önemli bir dönemdir. Ayrıca bu yaştaki gençler, fiziksel anlamda da büyük değişimler yaşarlar. Vücutları ve görünümleri çocukluk çağını tamamıyla ardında bırakır. Birçok kız çocuğu, ergenliğe girdikleri andan itibaren hızla gelişir ve fiziksel erişkinliğe erişir. Ancak erkek çocuklar 15 – 17 yaş aralığında gelişmeye devam ederler.
Bu yaştaki çocuklarda fiziksel görünümleri ile ilgili olumsuz düşünceler oluşabilir. Kiloları ya da boyları ile sıkıntılar yaşayabilirler. Özellikle kız çocuklarında yeme bozukluklarına rastlanabilir. Ayrıca bu yaştaki gençlerin karakterleri ve düşünceleri şekillenmeye başlar. Arkadaş ilişkileri ve düşünceleri çok önemli olsa da kim olduklarını ve kendilerine ait görüşleri ve değerleri daha öne çıkmaya başlar.
Gençlerde Görülen Sosyal ve Duygusal Değişiklikler
– Romantik ilişkilere ve cinselliğe daha çok ilgi duymaya başlarlar.
– Anne babaları ile çatışmaları azalır.
– Daha bağımsız olmaya çabalarlar.
– İnsanlarla daha yakın ilişkiler kurmak isterler ve bu konularla daha ilgili olurlar.
– Aileleri ile geçirdikleri zaman azalırken, arkadaşlarıyla ilişkileri güçlenir.
– Bazı gençlerde, depresif duygu durumu görülebilir. Bu durum gencin alkol ya da madde kullanmasına, okulda problemler yaşamasına neden olabilir.
– Gençler, iş dünyası ve kuralları ile tanışarak bunları benimseyebilir.
– Okulu, geleceği ve ilerideki mesleği ile ilgili daha çok ilgilenebilir.
– Karar alırken daha mantıklı davranarak, kararlarının altındaki nedenleri doğrusuyla ve yanlışıyla görebilir.
Anne Babalara Faydalı Öneriler
– Çocuklarınızın endişelerini anlamak için onlarla konuşun. Bir sıkıntıları varsa anlamaya çalışın. Hareketlerini ve düşünce stillerini gözlemleyin. İntihar gibi olumsuz düşünceleri varsa hiç vakit kaybetmeden bir profesyonelden yardım alın.
– Çocuklarınızın enerjisini doğru yönlendirin. Onu, müzik, spor ya da sanat gibi alanlarla ilgilenmesi için cesaretlendirin.
– Çocuğunuzu, yaşadığı çevredeki yardım aktivitelerinde gönüllü olması için teşvik edin.
– Çocuğunuza şefkat gösterin ve birlikte zevk aldığınız aktiviteler yapın.
– Çocuğunuzun çabalarını mutlaka övgüyle karşılayın.
– Çocuğunuzun düşüncelerine, mahremiyetine saygı duyun.
– Çocuğunuzla onu rahatsız eden konular hakkında konuşun. Nasıl başa çıkacağını göstermek için birlikte kafa yorun. Ona problemlerini çözmek için yol gösterin.
– Çocuğunuzun internet kullanımı ile ilgilenmeyi unutmayın. Onu neler paylaşacağı konusunda akıllıca davranması konusunda uyarın. Bir problem yaşadığında, ne olursa olsun hep yanında olacağınızı açık ve net bir şekilde ifade edin. Onu güvende hissettirin.