Aile danışmanı kimdir sorusuna cevap arayacağımız ve aile danışmanı olmak için gereken nitelikleri dile getireceğimiz bu yazımıza önce aile terapisi ve günümüzdeki yerinden bahsederek başlamak yerinde olacaktır. Aile terapisi, evlilik terapisi, çift terapisi gibi isimlerle de bilinen aile danışmanlığı bir tür terapi ve rehberlik hizmetidir. Aile danışmanı ne yapar sorusu kısaca, aile içinde yaşanan sorunları dinleyen, aile bireylerinin birinin bazen de birden fazla aile üyesinin, aile ahengini bozan davranış ve tutumlarını inceleyen kişi olarak cevaplanabilir. Elbette aile danışmanı görevleri bununla sınırlı değildir.
Aile danışmanı bu tutum ve davranışlarının aile ve ailedeki diğer bireyler üstünde yarattığı etkileri ortaya koyar. Terapiler yöntemiyle, istenemeyen bu davranışları değiştirmeyi hedefleyerek, ailenin işlevini yerine getirmesi için kişilere destek olur. Aile danışmanı evlilik terapisi ile aynı anlamda kullanılabilse de, evlilik terapisinde sadece çiftlerle yapılan terapiler söz konusuyken, aile danışmanı eğitimi alan kişi, ailenin çocuk, ebeveyn ya da aile büyükleri gibi bütün parçaları ile görüşüp, terapilerini bu şekilde yönetebilir.
Aile Danışmanı Olmak
Aile danışmanı olmak son zamanlarda tercih edilen bir kariyerdir. Sadece psikoloji alanında eğitim görmüş kişiler değil, farklı eğitimlerden gelen kişiler de bu alana yönelmektedir. Peki kimler aile danışmanı olabilir? Aile danışmanı olmak için öncelikle bu görevin hassas ve bir o kadar da önemli olduğunu kavramak gerekir. Bu nedenle aile danışmanı eğitimi tamamlanması gereken bir meslek dalıdır. Psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyoloji, sosyal hizmet gibi dallardan ya da tıp ve hemşirelik gibi sağlık alanındaki programlardan en az 4 yıllık lisans programından mezun olmak ilk şarttır.
Saydığımız bu bölümler, aile danışmanı hangi bölümlerden alınacak sorusuna cevap olabilir. Ayrıca aile danışmanlığı eğitimini de tamamlamak ve aile danışmanı sertifikası almak gerekmektedir. Sertifika programları en az 30 saati gözetmen eşliğinde gerçekleştirilen en az 300 saat teorik eğitimin yanı sıra, 150 saatlik uygulamalı eğitiminden oluşur. Toplamda bu 450 saatlik eğitimi tamamlayan kişiler aile danışmanı sertifikası almaya hak kazanır.
Bu alanda sertifikalarını alan kişilerden biri olmak için sertifika programı yürüten, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ya da aile danışmanı eğitimi veren üniversiteler araştırılarak eğitim almak mümkündür. Aile danışmanı olmaya hak kazanan kişi aile danışmanı iş ilanı arayışı ile aile danışmanı alımı yapan kurum ve kuruluşlara ulaşabilir. Elbette bunun yanında aile danışmanı arayan kurumlar ve kuruluşlardan da bahsedilebilir.
Örneğin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda aile danışmanı alımı söz konusu olabilmektedir. Ayrıca aile danışmanları çalışma alanları çok çeşitli olabilmektedir. Günümüzde birçok ilçede farklı kurumlara bağlı merkezler bulunmaktadır. Örneğin aile danışmanı belediye bünyesindeki bir merkezde çalışabilir. Ayrıca aile danışmanı devlet hastanesi çatısı altında hizmet veren bir meslek de sayılabilir.
Aile Danışmanı Fiyatları
Elbette aile danışmanı fiyatları, her şehre ve her merkeze göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin aile danışmanı İstanbul içerisinde ve maddi anlamda daha avantajlı bir semtte yer alıyorsa seans ücretleri her bütçe için uygun olamayabilir. Ama aile danışmanlığı fiyatları merkezin yer aldığı şehir ve semt değiştikçe farklılıklar gösterecektir. Aile danışmanı arayanlar genellikle bütçelerini kontrol edecekler ve kendileri için en uygun danışmanı seçeceklerdir. Elbette aile danışmanlığı hizmeti almak için özel sektör gibi devlet imkanlarından faydalanmak da mümkün olabilmektedir. Siz de aile danışmanlığı Konya ve civarı arayışında iseniz bizi arayın. Profesyonel ekibimizle tanışarak, aileniz için doğru adımı atın.