Evlilik kurumu kolay yapılandırılmadığı gibi yeni bir hayatın başlangıcıdır. Artık kendi ailenizi kurmak üzere adım attığınız bu yolda yolunuz uzun ancak her zaman sorunsuz olmayacaktır. Kişiler artık ‘’benlerinin’’ yanında biz kavramını da oluşturmaya ve bunu hem resmi hem uygulamalı şekilde hayata yansıtmaya eğilim gösterirler. Yeni bir oluşum ve paylaşım yalnızca ilişkinizde değil tüm yaşamınız da bir ortaklık halini almaya başlar. Öğrenmenin sınırı olmadığı gibi evlilik sürecinde de birçok şey bilgi edinilebilir ve ilişkisi iyileştirilebilir. Aile danışmanlığı nedir denildiğinde bu yüzden sadece ilişkide sorunlar olduğunda başvurulan bir alan değil; evliliğin doyumunun, kalitesinin, sürdürülebilirliğin artırılma çalışması anlamını da içerisine alır. Nitekim çoğu ilişkiler kişilerden ziyade birbirleriyle kurdukları ilişkilerin hatalı olmasından dolayı can çekişmektedir.
Aile danışmanları çalışma alanları denince hem aileyi geliştirmek hem de sorunlu ilişkileri iyileştirmek için çaba sarf etmek akla gelir. Bu süreçte nelerin aykırı, nelerin ortak olduğunu anlamak ve neden aykırı durabildiklerini anlamaya çalışmak tek başına çiftler için kolay bir şey değildir. Aile danışmanlığı eğitimi almış kişiler, kimsenin özel hayatını merak eden, karşınızda sizi eleştirmek ya da onaylamak için dinleyen bir kişi olamaz. Aile danışmanı kimdir sorusunun cevabı; aile danışmanlığı sertifikası almış, aile danışmanlığı yüksek lisans alanında çalışmalar yapmış, bu konuda uzmanlaşmış kişilerdir denerek cevaplanabilir.
Kişinin, durumu ne kadar aykırı olursa olsun onu destekleyerek, uyumunu kendi insanlık durumuna uygun olan, koşula yönlendirmek ve kendilerine uygun yaşam biçimlerini bularak bunu uygulamalarına yardım ve destek veren kişilerdir. Böylece kişi kendini hem de kurduğu ilişkiyi keşfetme yolunda bir yolculuk ortaklığı yaşamaktadır. Kalıcı değişimin, aranan cevapların, çözüm yollarının en temel başıdır. Aile hayatına adım atarken iyi günde kötü günde diye söz verilen ortaklığın zaman zaman destek alması, kendini yenilemesi ya da onarılması her aile kurumu için bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Psikon Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Aile danışmanlığı belgesi alan kişiler ailelerin en hassas anlarında yanlarındadır. Çünkü evlilik ve aile yaşamında birçok açıdan sorunlar yaşanabildiği gibi her ailenin problemi de kendine özel ve yalnızca kendi ailelerini ilgilendirir. Kişiler aile danışmanlarına, iletişim sorunları, sorumluluklar, sınırlar, ayrılık kararları, çocuk ile ilgili ya da aileleri ile ilgili birçok sorun nedeniyle başvurabilir. Aile danışmanlığı faydaları bu alanlarda oldukça hissedilir bir şekilde karşımıza çıkar. Çoğu aile danışma süreci karı koca ile birlikte gerçekleşirken danışmanınız uygun gördüğünde bir süre bireysel seans şeklinde de devam edebilen bir süreçtir.
Psikolojik danışma merkezleri nedir sorusuna verilecek ilk cevap; Türkiye’de oldukça yaygın hale gelmekte olan bir hizmet şekli olduğudur. Ülkemizde yeni yeni kabul görmeye başlayan psikoloji alanı, bu alanda oldukça fazla mezun vermektedir. Danışmanlık merkezleri bünyelerinde klinik psikologlar, psikologlar ve alanlarında uzmanlaşan psikologlar çalıştırmaktadır. Çoğu zaman psikoloji yüksek lisans yapmış bireyler danışmanlık merkezi açabilmektedir tabi bunun için koşulların uygun olması ve kurallara uyulması şartı aranmaktadır.
Danışmanlık kurumlarında çeşitli psikolojik-nöropsikolojik testler yapıp raporlayabilmekte ve terapi yöntemleri kullanarak terapiler yapabilmektedir. Kurumlar bu hizmetler için bünyelerinde bu alanlarla ilgili olarak eğitimler almış uygulayıcı sertifikasına sahip psikologlar tarafından yürütülür. Aksi bir durum kurumun kapatılmasına bile yol açabilir. Zaman zaman haberlerde ya da sosyal medyada karşımıza çıkan kimi yasa dışı uygulamalar oluyor. Ama bizler mesleğimizi etik çerçeveler içerisinde yapmaya önem vermekteyiz ve verilmesini talep etmekteyiz.
Aile Danışmanlığı Tavsiyesi
Teknoloji geliştikçe terapi hizmetleri de kendini geliştirmekte, web terapi ya da telefon üzerinden de terapi hizmetleri verilmektedir. Yani terapide online hizmetlerine gidilmektedir. Psikolojik danışmanlık merkezleri eğer kurum isminin içerisine eğitimi de alıyorsa ve eğitim veriyorsa kendi bünyesinde bu meslekte çalışan ya da bu meslekte öğrenci olan bireylere test ve terapi eğitimleri ve seminerleri verip bunları sertifikalandırabilmektedir ve alanlarında uzmanlaşmalarına yardımcı olabilmektedir.
Aile danışmanlığı ve psikolojik danışmanlık merkezlerinin en temel farkı da; aile danışmanlığı yalnızca tek alana yönelir. Danışmanlık merkezleri ise birçok terapi şeklini bünyesinde barındırır. Ayrıca aile danışmanlığı hizmeti veren hastaneler ya da aile danışmanlığı hizmeti veren belediyeler de insanların ulaşabileceği ücretsiz aile danışmanlığı hizmeti alabildiğini kurumlardır. Konya aile danışmanlığı tavsiyesi için Psikon Terapi her an size yardımcı olabilir.