Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu söz konusu olunca genellikle akla çocuklar gelir. Ancak bu bozukluk yetişkinlerde de görülmektedir. Dikkat Eksikliği ile Hiperaktivite bozukluğu çoğu zaman aynı bozukluk olarak düşünülse de bazı kişilerde sadece dikkat eksikliği bazı kişilerde de her ikisi birden görülebilir.
Peki, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu nedir? Kısa adıyla DEHB, kişinin dikkatini toplamakta zorlanması, yerinde duramaması, aşırı hareketlilik gibi belirtilere sahiptir. Çoğunlukla çocuklarda görülen bu bozukluk yetişkinlerin de hem iş hem de özel hayatını tehdit eder.
DEHB ilişkileri nasıl etkiler?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip kişiler özellikle eşleri ve sevgilileri ile problemler yaşayabilir. Kişinin dikkat eksikliği önemli şeyleri unutmasına, aşırı hareketliliği ve dürtüsel davranışları karşısındaki ihtiyaçlarını anlayıp karşılayamamasına neden olabilir.
DEHB sahibi kişiler, her an odaklanamayabilirler. Bu da eşlerinin bazen kendisini yalnız hissetmesine neden olabilir. Birkaç dakika önce bağlantı kurdukları kişi, birkaç saat sonra onu dinlemiyormuş gibi görünebilir.
Dikkat Eksikliği olan kişiler için dış etkiler oldukça dikkat dağıtıcı olabilir. Işığın miktarı, sesin yüksekliği ve hatta dokunmak bile kişiyi irrite edebilir. Bu durum eşleri için oldukça zordur. Çünkü DEHB sahibi eşine nasıl yaklaşması ve dokunması gerektiğini bilemeyebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşayan kişiler birçok şeyi unutabilirler. Evliliklerde her iki tarafın da sorumlulukları bulunmaktadır. Örneğin faturaları ödemek, kirayı yatırmak, alışveriş yapmak gibi sorumlulukların birkaç defa unutulması sorun yaratmasa da sürekli tekrarlanması halinde ilişkinin yıpranması olasıdır. Ayrıca eşler ya da sevgililer için özel olan günler, buluşmalar da sürekli unutulduğunda ciddi problemleri beraberinde getirebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperakitive Bozukluğuna sahip bazı yetişkinlerde aniden parlayıp sönme, küçük öfke krizleri yaşanması gözlenebilmektedir. Bu da birden bire ortaya çıkan öfke krizleri kısa da sürse, karşı taraf için yıpratıcı olabilir. İlişkiyi zedeleyebilir.