Düşük Yaşayan Eşler İçin Tavsiyeler

Düşük yaşayan eşler için tavsiyeler

Hamilelik hem anne hem de baba adayları heyecanlı ve mutlu bir süreçtir. Ancak bazen işler beklendiği gibi gitmeyebilir. Sağlık sorunları ya da başka dışsal nedenler düşükle sonuçlanabilir. Bu ağır durum hem anne hem de baba üzerinde derin etkiler bırakabileceği gibi ilişkide de bazı hasarlara neden olabilir. Bu hasarları engellemek ve eşlerin düşük sonrası yaşayabileceği sorunları azaltmak amacıyla faydalı tavsiyeleri sizin için bir araya getirdik.

Bebeğini Kaybeden Eşler Ne Yapmalı?

Yaşadığınız Yası Kabul Edin

Bebeklerini dünyaya gelmeden kaybeden insanlar çocukları ile aslında hiçbir ilişki yaşamamış gibi görünseler de aslında hamileliğin ilk aşamalarından itibaren oldukça güçlü bağlar kurmuşlardır. Özellikle ilk kez anne baba olacak kişiler ilk defa anne babalığın ne olduğu hakkında bir fikre sahip olmuş, kendilerini bu kimlikle tanımlamış ve hissetmiştir. Bu nedenle ortada doğmuş bir bebek, bir cenaze töreni ya da fiziksel bir kanıt olmasa da anne babaların düşükten sonra yaşadığı süreç her anlamıyla yas tutmaya benzer. Anne babaların hem bireysel duygu durumları hem de ilişkilerinin sağlığı için bu durumu kabullenmeleri önemlidir.

 

Her Birey Farklıdır ve Farklı Tepkiler Verir

Eşler birçok şeyi paylaşsa, birçok konuda ortak fikirde olsa da aslında hem geçmişleri, hem yetiştirilme tarzları hem de karakterleri ile iki farklı bireydir. Düşük yaşayan çiftler bu nedenle düşük sonrasında aynı şekilde düşünüp hareket etmeyebilir. Eşlerden biri olayı kabullenip yeniden denemeye açık olurken, eşlerden diğeri suçlu arayabilir. Düşük yapmayı engelleyen aksiyonları neden almadığını sorgulayabilir. Eşlerden biri çocuğun doğmayışını akıl yoluyla kabullenirken bir diğeri kendi genlerini suçlayabilir. Eşlerden biri çocuğa hazır iken diğeri hazır olmadığı için rahatlayabilir. Bu örneklerden yola çıkarak eşlerin farklı tepkiler vererek düşük sonrasındaki süreci yaşamasının normal olduğunun farkına varmak önemlidir.

 

Suçlu Aramayın, Utanmayın

Bebeğinizin olacağını öğrendiğiniz anda yaşadığınız mutluluk yerini derin bir boşluk ve çaresizliğe bıraktığında hissedebileceğiniz duygulardan biri suçluluktur. Suçlu olarak kendinizi ya da eşinizi görebilirsiniz. Ancak suçlu aramanın ilişkinize ve gelecekte kuracağınız ailenize hiçbir faydası yoktur. Düşük sonrası eşlerin yaşayacağı bir diğer duygu ise utanç olabilir. Bebeğinizin kaybı sizin utanç duygusuyla dolup taşmanıza neden olabilir. Suçluluk ve utanç iki kişiyi paramparça edebileceği gibi bu duygulara karşı beraber ve el ele olabilmek sizin daha da yakınlaşmanızı sağlayabilir. Bu durumu fırsata çevirmek ve bağlarınızı güçlendirmek sizin elinizdedir.

 

Önemli Tarihlerde Meşgul Olun

Bebeğini düşüren anne babalar görünmez bir yas süreci geçirirler. Bu süreç kişiden kişiye değişse de insanlar bir süre sonra kendilerini daha iyi hissederek günlük hayatlarına dönerler. Ancak bebeğin doğmuş olacağı tarih gibi önemli tarihler birden anne baba adaylarının karşısına çıkabilir. Bu anlarda kendinizi kötü hissetmemek ve iyileşme sürecinize hasar vermemek için önceden planlar yapın. Bebeğinizi hatırlayabilir ya da karı koca kısa bir tatil yapabilirsiniz.

 

İlişkilerinizi Sınırlayın

Düşük yapmak ve devam eden süreçte iyileşmek hem kadınlar hem de erkekler için zorlayıcıdır. Bu süreçte size yeniden bebek yapmaya çalışıp çalışmadığınızı soran kişilere, siz yas sürecindeyken buna saygı duymayan kişilere ve bu kişilerle olan ilişkilerinize sınır koyun. Gerekirse açık ve net bir şekilde yaşadığınız rahatsızlığı onlarla paylaşın.

 

Kendinizi ve Eşinizi Şımartın

Çok zorlu bir süreçten geçseniz de kendinize ve eşinize iyi davranmayı unutmayın. Kendinize küçük bir tatil, bir bakım ya da bir masaj gibi rahatlatıcı ve zihninizi boşaltacak bir etkinlik için vakit ayırın. Aynı şekilde eşinizi de buna benzer etkinlikler için cesaretlendirin. Onun da kendisine iyi davranması ve şımartması için alan tanıyın. Tüm bu süreç boyunca eşinize kibar ve yakın davranmayı unutmayın.