Ergenlik Aşamaları

Ergenlik Aşamaları

Ergenlik bir çocuğun, çocukluk dönemini ardında bırakarak yetişkinliğe geçiş yaptığı dönemdir. Bu geçiş sürecinde çocuk, birçok fiziksel ve zihinsel değişimden geçerek yetişkinliğe ulaştığı için zorluklar yaşaması normaldir. Ergenlik dönemi kızlarda ve erkeklerde farklı ilerlese de 5 ana aşamadan oluşur. Çocukların yaşadığı psikolojik değişimi anlayabilmek için geçirdikleri fiziksel değişimler hakkında detaylı bildi sahibi olmak önemlidir.

  1. Aşama

Erkekler genellikle ergenliğe 9 ila 14 yaş arasında girer. İlk aşamada görsel işaretler gözlenmez ancak vücut erkeklik hormonları üretmeye başlar.

Kızlar ergenliğe genellikle erkeklerden önce girer. Tipik bir kız çocuğu ergenliğin ilk işaretlerini 8 yaş civarında yaşamaya başlar. Bu dönemde yumurtalıklar büyür ve hormon üretimi başlar. Kız çocukları ergenliğe girişte aniden gelişebilirler.

  1. Aşama

Ohio Eyalet Üniversitesi Tıp Merkezinin araştırmalarına göre erkek çocuklardaki görülebilir değişimler 11 ila 13 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu değişimler, kas kütlesindeki gelişmeler, boy ve kilodaki artıştır. Cinsel organlar gelişir, bacaklarda, koltuk altlarında ve cinsel organın çevresinde tüylenmeler oluşur.

Kız çocuklar genellikle 8 ila 14 yaş arasında 2. aşamaya geçerler ve hem uzarlar hem de kilo alırlar.  Koltuk altlarında ve cinsel organlarının çevresinde tüylenmeler yaşanır. Göğüs uçlarında hassasiyet oluşur ve birçok kızın göğsü asimetrik olarak büyüme gösterebilir.

  1. Aşama

Erkek çocuklar 12 ila 14 yaş arasında 3. aşamaya geçerler. Bu aşamada testisleri büyür. Bir testis diğerinden büyük olabilir. Ayrıca cinsel organları, omuzları ve kasları büyümeye devam eder. Vücut tüylenmeleri daha net, daha koyu şekilde görülür. Vücutta sperm üretimi başladığı için geceleri boşalma yaşayabilirler. İstem dışı erekte olabilirler.

Kız çocukları 3. aşamaya genellikle 9 ila 15 yaş arasında girerler. Bu aşamada vajinal akıntılar olabilir. Yumurtlama ve regl dönemi de bu aşamada başlar.

  1. Aşama

Erkek çocukların gırtlakları 13 ila 16 yaş arasında gelişir. Ses telleri kalınlaşır ve uzar. Ses tonunda fark edilir bir değişim olur. Cinsel organları gelişmeye devam eder.

Kız çocuklarda 10 ila 16 yaş arasında koltuk altı ve pubik tüyleri koyulaşmaya ve çoğalmaya devam eder. Kızların birçoğu regl dönemine girmiştir. Periyodlar düzensiz olabilir.

  1. Aşama

Erkek çocuklar 14 ila 18 yaş aralığında yetişkin boyuna ulaşırlar. Ayrıca cinsel organları da tam olarak gelişir. Yüz ve göğüs bölgesinde tüyler belirginleşir.

Kız çocuklar 12 ila 19 yaş arasındayken yetişkin boylarına ulaşırlar. Göğüs gelişimleri 5. aşamada tamamlanır. Ayrıca regl periyodları da düzenli bir hale dönüşür.