Ergenlik dönemi ile birlikte çocuklar dış görünüşleri hakkında daha çok düşünmeye başlarlar. Bu kendi kimliklerini bulma yolculuklarında, nasıl görünecekleri, kendilerini dış dünyaya nasıl sunacakları konusundaki kararları ile de ilişkilidir. Saç şekilleri ve kıyafet tercihleri değişebilir. Ancak aynı zamanda yaşadıkları değişimler nedeniyle vücutları hakkındaki algıları da farklılaşacaktır. Çoğu zaman bu düşünceler ve endişeler normal kabul etse de bazen çocuklar istenmeyen tutum ve davranışlar gösterebilir. Bunlardan en önemlisi yeme bozukluklarıdır.
Ergenlikte Yeme Bozukluklarının Nedenleri
Çocukların yemek konusunda düşüncelerini yoğunlaştırması hatta yeme bozukluklarına sahip olmasının 3 ana nedeni vardır. Bunlardan ilki sosyal baskıdır. Popüler kültürün dayattığı güzel ve kabul edilebilir beden algısı çocukların kendi bedenlerine negatif bir şekilde bakmasına neden olabilir. Sağlıklı beden ile arzulanabilir beden arasında seçim yapmaya zorlayabilir. Bir ikinci neden ise çocukların manken, oyuncu ya da sporcu olma gibi hayalleri nedeniyle kendilerine zarar verecek bir beslenme alışkanlığını kazanması olabilir. Ergenlikte yeme bozukluklarının bir diğer nedeni ise genetik ya da biyolojik faktörlerdir. Çocuğun sahip olduğu mükemmeliyetçilik, kaygı gibi kişilik özellikleri yeme bozuklukları yaşamasına neden olabilir.
Ergenlikte Yeme Bozuklukları Belirtileri
Yeme bozukluğu olan ergen çocuklarınız;
– Öğünleri atlayabilir, yememek için bahaneler üretebilir.
– Yemeğe karşı aşırı bir ilgi taşıyabilir.
– Şişman olduğunu sürekli bir şekilde dile getirebilir.
– Sürekli kusur arayarak aynaya bakabilir.
– Müshil gibi ilaçlar kullanarak zayıflamaya çalışabilir.
– Aşırı egzersiz yapabilir.
– Her öğün sırasında ya da sonrasında hemen tuvalete koşabilir.
– Aşırı yemek yeme atakları yaşayabilir.
– Yeme alışkanlıkları yüzünden utanç duyabilir.
Çocuğunuza Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
– Çocuğunuzla sağlıklı beslenme konusunda açık ve net bir şekilde konuşun. Sağlığını nasıl tehlikeye atabileceğini anlaşılır bir şekilde ifade edin. Açken yemesinin doğru olduğunu öğretin. Birlikte yemek yemeye dikkat edin.
– Popüler kültürün dayattığı, beden algısı ve medyanın verdiği mesajlar üstüne konuşun. Onun bilinçli bir birey ve baskılar karşısında kendi fikirlerini savunan biri olması için, TV ya da internetteki mesajları iyi irdelemesi gerektiğini öğretin.
– Her bedenin başka olduğunu, önemli olanın sağlıklı bir bedene sahip olmak olduğunu çocuğunuza anlatın. Asla başka insanların vücutları hakkında kötü ve kırıcı yorumlar yapmayın. Çocuğunuz bu yönde konuştuğunda onu uyarın.
– Çocuğunuzun kendisine güvenmesini sağlayacak, farklı aktivitelere yönelmesine destek olun. Bedeni dışında konulara kafa yormasını sağlayın.
Ergen Danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.