Erkeklerde Doğum Sonrası Depresyon

Erkeklerde Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası depresyon nedir sorusu sorulduğunda, bu soru her zaman anneler üzerinden cevaplanır. Oysaki yeni babalarda da doğum sonrası depresyona rastlanabilir. Postnatal depresyon adı verilen bu psikolojik rahatsızlık, anne babaların, eşleri ile konuşmaktan çekindikleri bir durum olabilir. Anne ya da baba doğum sonrası yaşadıkları köklü değişimler, aileye yeni katılan bireyin bakımına karşı duydukları ağır sorumluluk hissi ile doğum sonrası depresyon yaşayabilir. Bu durumu saklamak ve bastırmak yerine, tedavi için profesyonellere danışmak, hem baba, hem anne hem de çocuk sağlığı için büyük önem taşır.

 

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri

Doğum sonrası depresyon genellikle erkekler söz konusu olduğunda daha yavaş açığa çıkar. Ancak bazı babaların çocuğun doğumu ile birlikte depresyona girdiği gözlenebilmektedir. Bu problemi yaşayan birçok babada majör depresif epizot, çocuğun doğumunu izleyen 4 hafta içerisinde görülür. Postnatal depresyon belirtileri;

– Kendini umutsuz ve üzgün hissetmek,

– Kendini yetersiz hissetmek,

– Kendini sürekli yorgun ya da uyuşuk hissetmek,

– Çocuğunun doğumuyla baş edemediğini düşünerek suçluluk duymak,

– Çocuğunu yeterince sevemediğini düşünerek suçluluk duymak,

-Yeme alışkanlıklarında ani ve dramatik değişimler,

– Küçük şeyler konusunda aşırı korku ve kaygı duymak,

– Ağlama isteği duymak ya da uzun uzun ağlamak,

– Uyuma konusunda sıkıntılar yaşamak, uyuyamamak, uykuyu devam ettirememek,

– Karar vermede ve odaklanmada zorluk yaşamak,

– Aşırı ve alışılmışın dışında kâbuslar görmek,

– Takıntılı ve mantık dışı rahatsız edici düşüncelere sahip olmak,

– Kendine ya da bebeğine zarar vermeyi düşünmek,

– Aile üyelerinin ve özellikle bebeğin sağlığı konusunda takıntılı düşüncelere sahip olmak,

– Her zaman keyif aldığı aktivitelere ilgi duymamak,

– Eşine ya da çocuğuna düşmanca davranışlar sergilemek,

– Herhangi bir nedeni olmaksızın fiziksel ağrılar yaşamak,

– Ölüm üzerine düşünmek olarak sıralanabilir. Bu belirtilerin gözlendiği kişinin çok acil bir şekilde psikolojik destek alması gerekir.

 

Doğum Sonrası Depresyonun Nedenleri

Erkeklerde doğum sonrası depresyonun sebepleri, biyolojik ve çevresel faktörler olarak iki sınıfa ayrılabilir. Bu iki başlık altındaki faktörlerin biri ya da birkaçı bir araya gelerek, babanın doğumu takip eden haftalarda depresyona girmesine neden olabilir. Biyolojik faktörler; testosteron, östrojen, kortizol, vazopresin gibi hormonlardaki değişimler olarak öne çıkar. Ayrıca prolaktin seviyelerinde de değişikler yaşanması, babanın depresif ruh haline neden olabilir. Çevresel faktörler ise daha çok babanın anne ile olan ilişkisindeki problemler, annenin doğum sonrası depresyona girmiş olması, çok genç baba olmak ve gelir seviyesinin düşük olması durumlarında etkindir. Yeni babanın hali hazırda sahip olduğu kişilik, sosyal statü ve zihinsel sağlığı da depresyona girmesine neden olan etkenler arasındadır.

 

Doğum Sonrası Depresyon Tanısı

Doğum sonrası depresyon yaşayan bir erkeğe tanı koymak için ilk önce fiziksel muayene yapılır. Depresyonun altında yatabilecek olası fizyolojik sıkıntılar ortaya çıkarılır. Eğer problemin altında fizyolojik bir sıkıntı yoksa, doktor kişiyi psikolog ya da psikiyatriste yönlendirir. Burada doktor Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeğini kullanarak doğum sonrası depresyon teşhisi koyabilir. Ayrıca babanın durumuna göre, daha derin bir araştırma ve değerlendirme süreci de gerekli görülebilir. Uzman kişi, teşhisi koyduktan sonra, ana faktörleri araştıracak ve bu faktörlere yönelik gerekli Postnatal depresyon tedavisi için harekete geçecektir.

 

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi

Erkeklerde doğum sonrası depresyon tedavisi için genellikle ilaç ve psikoterapi aynı anda kullanılır. Postnatal depresyon tedavisi ilaçları SSRIs, SNRIs, NDRIs ve MAOIs adları verilen ilaç gruplarıdır. Doktorlar bu ilaçların yanı sıra anti anksiyete, anti psikotik gibi ilaçları kullanmayı da uygun görebilir. Doğum sonrası depresyon terapisi için konuşma terapisi, bilişsel davranışçı terapi gibi terapi türleri kullanılır. Bazı ağır vakalar, hastanede kalmayı ve tedavinin burada sürdürülmesini gerektirebilir.

Siz de bebeğinizin doğumunun ardından bu belirtileri kendinizde ya da eşinizde gözlemliyorsanız, aile üyelerinin sağlık ve mutluluğu için profesyonel yardım alın. Konya doğum sonrası depresyon tedavisi için Psikon Terapi’ye ulaşın.