Çocuklarının ergenliğe girmesi her anne babada kaygı unsuru haline gelebilir.
Çocuğum ergenliğe giriyor şimdi ne olacak? Çocuğum ergenlikle baş edebilecek mi? Çocuğumun ergenliğe girdiğini nasıl anlarım? Gibi birçok soru anne babaların zihninde uçuşmaya başlar. Çocuklarının ergenlik döneminde yaşayacakları fiziksel ve psikolojik değişimlerle baş edip edemeyeceğini merak ederler.
Ergenlik bazı çocuklar için zorlu bir süreç olsa da büyük bir çoğunluk herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan bu olağan süreci atlatabilir. Ancak erken ergenlik, normal ergenlikten farklı olarak özel ilgiye ihtiyaç duyabilir.
Peki erken ergenlik nedir? Ergenlik kız çocuklarda genellikle 8 ila 13 yaş arasında, erkek çocuklarda 9 ila 14 yaş arasında başlar. Erken ergenlikte ise kız çocuklar 7 yaşından, erkek çocuklar 9 yaşından önce ergenlik belirtileri gösterir. Erken ergenlik her 5000 çocuktan birinde görülür.
Erken ergenlik; merkezi erken ergenlik ve periferik erken ergenlik olmak üzere iki tip olarak görülür. Merkezi erken ergenlik daha sık görülen bir türdür. Bu tür de tüm süreç normal ergenlikte olduğu gibi işler ancak ortaya çıkışı erken yaştadır. Periferik erken ergenlik ise daha nadir görülür. Bu türde östrojen ve testosteron hormonlarının salınmasının sebebi daha çok lokal problemdir. Ergenlik ile çok ilgili değildir.
Erken Ergenlik Belirtileri
Kızlarda erken ergenlik belirtileri göğüslerin büyümesi ve regl kanaması olarak öne çıkar. Erkeklerde erken ergenlik belirtileri ise daha çok cinsel organın büyümesi ve ses kalınlaşması olarak görülür. Ayrıca ani fiziksel gelişim de hem kızlar da hem de erkeklerde erken ergenlik belirtilerinden biri sayılır.
Erken Ergenlik Sebepleri
Birçok durumda erken ergenliğe neyin sebep olduğu bilinmez. Özellikle kızların neden erken ergenlik yaşadığı kolayca bulunamaz. Özellikle 6 yaşından küçük erkeklerin erken ergenliğinin altında tıbbi nedenler yer alabilir. Genellikle iyi huylu tümörler, kafaya alınan darbe ya da bir ameliyat sonrası beyinde oluşan travma, bazen bir enfeksiyon nedeniyle oluşan beyin iltihabı gibi tıbbi sorunlar erken ergenlik nedenleri arasında yer alabilir. Erken ergenliğe girmenin sebepleri tıbbi olabilirse de bu çok küçük bir olasılıktır.
Kızlar erkek çocuklardan 10 kat daha büyük bir oranda erken ergenliğe girerler. Genetik olarak yatkınlık, obezite ve başka ülkelerden evlat edinmek gibi etkenler erken ergenlik risk faktörleri arasında öne çıkar.
Erken Ergenlik Zararları
Erken ergenliğe girmek çocuklarda bazı fiziksel ve duygusal problemler yaratabilir.
– Erken ergenliğe giren çocukların boyu olması gerekenden kısa olabilir. Erken ergenliğe girdiği için boyu yaşıtlarına göre uzun olan çocuklar ergenliklerini kısa sürede yaşadıkları için yaşıtlarına göre daha az büyür ve ilk başta onlardan uzun da olsalar nihayetinde olmaları gerekenden daha kısa olabilirler.
– Davranış problemleri ortaya çıkabilir. Bazı araştırmalara göre erken ergenliğe girmek ile davranış problemleri bağdaştırılmış olsa da bazı araştırmacılar bu çalışmalardaki kanıtları yetersiz bulmaktadır.
– Erken yaşta cinsel aktivitelere girdiğine dair düşüncelerle karşılaşabilir. Aileler bu konuda endişelense de erken ergenliğe giren çocukların cinsel aktivitelere de erken yaşta başladıklarına dair güçlü bir kanıt yoktur.
– Erken ergenliğe giren çocuklar stres yaşarlar. Ergenlik her yaşta çocuklar üzerinde stres yaratsa da yaşıtlarının farklı görünmek ve farklı sorunlarla boğuşmak zorunda kalmak çocuğun üzerinde ciddi bir stres yaratabilir.
Çocuğu Erken Ergenliğe Giren Anne Babalara Tavsiye!
Anne babalar çocuklarının yaşıtlarından önce ergenliğe girmesi nedeniyle endişelenebilir. Yapılması gereken çocuğu en kısa sürede bir çocuk endokrinoloji uzmanına götürmektir. Erken ergenlik bitkisel çözüm ya da kulaktan dolma tedavi önerilerinden önce tıbbi bir gözlem ister. Ayrıca bu durumun çok ciddi bir sağlık problemi olmadığı akılda tutularak, çocuğunuza bu süreçte destek olmak oldukça önemlidir.