Eşiniz sürekli sözler veriyor ama tutmuyor mu?
Eşiniz yaptığınız planları son dakikada iptal mi ediyor?
Eşiniz kötü alışkanlıklarından vaz geçmiyor mu?
Eşiniz kötü alışkanlık ve davranışlarının ilişkide problem yarattığını gördüğü halde, bu durumu çözmek için harekete geçmiyor, ilişki terapisi öneri ya da çift terapisi tavsiyelerinize kulak asmıyor mu?
Eşinizin Kötü Alışkanlıklarını Terk Etmesi İçin Yapılacaklar
Bu sorulara cevabınız genellikle evet oluyorsa, eşinizin değişim göstermeme konusunda inatçı olduğu söylenebilir. Eşinizin iyi niyetli yaklaşımlarınızı reddetmesi, tutarsız yaklaşımları, verdiği sözleri tutmaması, evliliğinizin duygusal ve fiziksel yakınlığına zarar verebilir. Eşiniz evlilik terapisi teklifinizi reddettiğinde ise aranızdaki gerilim daha da artabilir. Peki eşinin kötü davranış ve alışkanlıkları terk etmeye yanaşmadığı bir ilişkide siz neler yapabilirsiniz?
Bu soruya cevap aramadan önce, ilişkileri zora sokan inatçı alışkanlıklar ve davranışlara göz atalım. Kumar oynamak, çok fazla alkol kullanmak, çok fazla harcama yapmak, çok sert ve olumsuz bir tavra sahip olmak, işini yapamamak, bir işte uzun süre kalamamak, duygusal ya da fiziksel olarak istismarda bulunmak, çocuklara ve eşine zaman ayırmamak, sık sık aldatmak ve yalan söylemek bu olumsuz durumlara verilebilecek ilk örneklerdir. Bu ve benzeri olumsuz davranış ve alışkanlıklara sahip bir eş söz konusu iken, kişi evlilik danışmanlığı hizmeti almaya da yanaşmıyorsa, boşanmak gibi bir sonuç ortaya çıkabilir. Ancak boşanmak istemeyen ve eşinin bu durumu ile baş etmek isteyenler için de birkaç yol denenebilir. Bu yol ve yöntemleri sizin için bir araya getirdik.
Eşinizi Değiştiremeyeceğinizi Kabullenin
Eşinizi değil sadece kendinizi ve tepkilerinizi değiştirebilirsiniz. Davranış şeklinizi değiştirmek belki de eşinizin durumun farkına varmasına ve bir değişim aramasına neden olabilir. Zor durumlarla karşılaştığınızda her zaman verdiğinizden farklı tepkiler verin. Aynı tartışmayı defalarca yaptıysanız, artık bu tartışmayı yapamayacağınızı söyleyip ortamı terk edin. Ancak öncesinde duygularınızı hiç açmadıysanız, neler hissettiğinizi mutlaka paylaşın. İstismar söz konusu ise çocuklarınızı ve kendinizi korumak için ilişkide ısrarcı olmayın.
Kendinizi Tanıyın
Neler istiyorsunuz? Beklentileriniz, hayalleriniz, davranışlarınız, tavırlarınız, endişeleriniz, korkularını ve sizi tetikleyen şeyler neler? Kendinize ilişkinizde bir değişim olmazsa daha ne kadar devam edebileceğinizi sorun. Kendinizi çaresiz ve depresif hissediyorsanız kendi başınıza terapiye gitmeyi deneyin. Bu aynı zamanda evlilikteki çatışmaları anlamanıza da yardımcı olacaktır. Eşinizin hangi davranışlarını tolere edebileceğinize, hangi davranışları ile evliliğinizi sürdüremeyeceğinize karar verin. Kendinizi ve daha ne kadar başa çıkabileceğinizi en iyi siz bilirsiniz.
Sorunlarla Yüzleşin
Evliliğiniz ve eşiniz nedeniyle mutsuzluk yaşıyor olabilirsiniz. Peki eşiniz? Onun sizin kadar mutsuz ve endişeli olmamasının mümkün olduğunu unutmayın. Eşinize olan sevginizi paylaşırken, endişelerinizi ve evliliğinizin geleceği için duyduğunuz korkularınızı da anlatın. Eşinize karşı sevginizle ilgili şüpheleriniz varsa, eşinizde neleri sevdiğinize dair bir liste yapın. Evliliğinizde problem yaratan olumsuz davranış ve alışkanlıklar üstüne yapacağınız konuşmayı asla ertelemeyin.
Eşinizle Konuşurken Dikkat Edeceğiniz Noktalar
Zor konuları konuşmak için, dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak bir mekan seçin. İkinizin de yorgun olmadığı bir zamanda, sıcak bir konuşma yapın. Eşinize ders vermeyi değil, konudan uzaklaşmadan problemi açıklamayı amaçlayın. İlişkinize zarar veren konuyu net bir şekilde ifade edin. İlişkiden neler istediğinizi, her ikinizi de mutlu edecek şeyleri ve birlikte neler yapabileceğinizi konuşun. Evlilik terapisi seçeneğini dile getirin. Birlikte bu konuşmayı yeniden değerlendirmek için bir zaman tespit edin.
Tüm Süreci Yeniden Değerlendirin
İlişkiniz için çaba verdiğiniz bu süreçte, her şeyi yeniden gözden geçirmek ani ve hızlı kararlar almanıza engel olacaktır. Yaşadığınız şey geçici bir kriz mi yoksa evliliğinizin sonu mu? Eğer birlikteliğinize devam ederseniz ne gibi güzellikler ya da ne gibi kötü şeyler sizi bekliyor? Eğer boşanırsanız bunun size ne gibi yararları ya da zararı olacak?
Tüm bu süreçlerin ardından hızlı hareket etmemeye ve ani kararlar vermemeye dikkat edin. Boşanma ciddi bir çözüm olarak size cazip geliyorsa harekete geçmeden önce mutlaka eşinize bu durumu açıklayın. Bu açıklama belki onun da kararınızın ciddiyetini anlamasına ve çaba göstermesine yardımcı olacaktır. Eğer Konya evlilik terapisi tavsiye arayışında iseniz bizi arayın ve Psikon Terapi profesyonellerinin tecrübelerinden faydalanın.