Eşinize Çocuğunuz Gibi Davranmayın

Eşinize Çocuğunuz Gibi Davranmayın

Eşiniz Çocuğunuz Değil!!

Evliliklerde çiftler birbirlerinden her konuda fikir alabilir. Kıyafetlerinden kariyerine, yeme içmeden arkadaşlık ilişkilerine kadar uzanan bu geniş çerçevede eşler arasındaki fikir alış verişi sağlıklı ve normal bir durumdur. Normal olmayan eşlerden biri talep etmediği halde, onun her türlü seçimine ya da davranışına müdahale etmektir. Bu durum bir süre sonra sizi eşinizin anne ya da babası gibi davranmanıza neden olabilir. Tıpkı bir anne babanın çocuğuna müdahalesi gibi teklifsiz davranış ve zorlamalar eşinize, ona saygı duymadığınızı hissettirebilir. Eşiniz bu nedenle sizin onunla ilgili her şeyi kontrol ettiğinizi düşünerek size karşı kin gibi olumsuz duygular besleyebilir. Bu da evliliğinize ciddi zararlar verebilir.

 

Eşinize Çocuğunuz Gibi Davrandığınızı Gösteren İşaretler

– Eşinizin kıyafetlerini siz seçersiniz, onun istediğini değil, sizce uygun olanları satın alması için baskı yaparsınız.

– Eşinizle çocuklarla konuşur gibi konuşursunuz ya da onunla konuşurken kendinizi annenizin sesini ve tonlamasını kullanırken yakalarsınız.

– Eşinizin tabağını hazırlarsınız. Bazen onun yiyeceklerini kesersiniz. Tabağına koyduğunuz tüm yemekleri bitirmesi konusunda ısrarcı olursunuz.

– Eşinizi sabah siz kaldırırsınız.

– İster birlikte seyahat edin isterseniz yalnız eşinizin valizini siz hazırlarsınız.

– Eşinizin saçlarına siz şekil verirsiniz.

– Evdeki herkesin yapılacak işlerini siz hatırlatırsınız. İlaç içme, bir ev işini yapma ya da bir yere gitme konusunda tüm uyarılar sizden gelir.

– Eşinizin davranışlarını düzeltmenin görevlerinizden biri olduğunu düşünürsünüz.

– Eşinizin tüm ihtiyaçlarını siz sağlarsınız.

– Eşinize karşı aşırı korumacısınızdır.

– Eşiniz için doktor randevularını siz alırsınız.

– Eşiniz için kıyafet alışverişi yaparsınız.

– Eşinizin doldurması gereken tüm formları siz doldurursunuz.

– Eşinizi bir yerden alıp bir yere bırakma görevi sizdedir.

– Eşinizin eşyalarını bir yerde bırakmaması ve unutmaması için sürekli gözünüz üstündedir. 

– Eşinizin ardından ortalığı toplama görevi sizdedir.

 

Eşinize Çocuğunuz Gibi Davranmanın Zararları

– Eşiniz kendisine saygı duymadığınızı düşünür.

– Eşiniz sürekli kontrol edildiği için öfke, nefret ve kin gibi duygular yaşayabilir.

– Eşiniz her ihtiyacı karşılandığı için bu durumu kabullenerek her şeyi size bırakabilir.

– Eşiniz gün geçtikçe daha az sorumluluk alır.

– Eşiniz ile aranızdaki romantik ilişki ve duygusal yakınlık zarar görür.

– Tüm kararları kendi başınıza almak zorunda kalabilirsiniz.

– Eşiniz için gösterdiğiniz tüm çaba sizi yorgun düşürebilir.

– Evliliğinizin ve ilişkinizin dengesi bozulur.

 

Eşinize Çocuğunuz Gibi Davranmaktan Kurtulmanın Yolları

– Eşinizin rahatsız olduğunuz davranışları ile ilgili onunla konuşun. Örneğin dağınıklığını sürekli siz topluyorsanız, bu davranışının siz de yarattığı etkiyi onunla paylaşın.

– Eşinize çocuğunuz gibi davrandığını konuları düşünün ve listeleyin. Bu davranışları göstereceğinizi hissettiğinizde kendinize engelleyin ve bu davranışı bir daha göstermemeye çalışın.

– Eşinizi düzeltmekten vazgeçin. Onun bir yetişkin olduğunu ve davranışlarından kendisinin sorumlu olduğunu kendinize hatırlatın.

– Eşiniz ev işlerini yapmadığında ona nasıl tepkiler veriyorsunuz? Onu bir çocuk gibi eleştiriyor musunuz? Yoksa bir yetişkin gibi yaklaşıp olgun bir konuşma mı yapıyorsunuz? Eğer onu çocuk gibi eleştirip azarlıyorsanız bu davranıştan hemen vazgeçin.

– Eşiniz zarar görecek diye onun yerine hatalarını düzeltmekten vazgeçin. Bırakın hatalar yapsın ve sonuçları ile kendisi yüzleşsin.

– Eşinizin sorumsuz davranışları yüzünden ev işleri ile ilgili ciddi sorunlar yaşıyorsanız, ev işlerini listeleyin ve herkesin sorumluluklarını bu listede açıkça belirtin.

– Eşinizle anne ya da babası gibi konuşmaktan, onunla konuşurken bu tonu kullanmaktan hemen vazgeçin. Her konuşmada kendinizi dinleyin ve konuşma stilinizi değiştirin.

– Eşinizin eksikleri, sorumsuzlukları olsa da onun bir çocuk gibi muamele görmekten hoşlanmadığı gerçeğini kabullenin. Bunun sizin için de zorlayıcı ve ağır bir yük olduğunu anımsayın.

Uzman psikologlarımızdan randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.