Eşinizin Sizi Sürekli Eleştirmesinin Nedenleri ve Başa Çıkma Yolları

Eşiniz Sizi Sürekli Eleştirmesinin Nedenleri ve Başa Çıkma yolları

Evlilikler sevgi temeli ile kurulup bu sevgi üzerinde yükselse de, eşlerin birbiriyle ilgili sevmedikleri özellikler ve davranışlar olabilir. Bazen sevilen özellikler bile, kişiye tatsız gelebilir. Genellikle bu durumların üstünde çok düşünmeyiz ve canımızı sıkan şeylerin yerine eğlendiğimiz ve keyif aldığımız şeylere odaklanırız. Ancak nadiren de olsa bazen eşlerimiz ya da biz, gereğinden fazla eleştirel de davranabiliriz. Her davranışımız ve özelliğimiz karşımızdaki kişiye itici gelebilir. Peki bu neden olur? Eşimiz neden bu kadar eleştirel davranır? Hangi eleştiriler kabul edilmeli, hangi eleştirilere izin verilmemelidir? Eleştirilerle nasıl başa çıkabiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

 

İlişkilerde Eleştirinin Nedenleri Nelerdir?

  1. Genellikle bir kişinin eşine karşı fazlasıyla eleştirel davranması eşinden çok kendisinden kaynaklanmaktadır. Bir kişi eğer kendisi konusunda çok eleştirel bir tavra sahipse, birlikte olduğu kişiye de aynı şekilde yaklaşacaktır.

 

  1. Bazen karşımızdaki kişinin sevgisi ve ilgisi karşısında nasıl minnet göstereceğimizi bilemeyebiliriz. Bu duygu yoğunluğundan kaçmak için şikayetlere yönelebiliriz.

 

  1. Önceki ilişkilerimizde yaşadığımız travmalar bizim kendimize ve ilişkimize olan inancımızı sorgulamamıza neden olabilir. Bu nedenle her şeyi sorgular ve eleştirir hale gelebiliriz.

 

  1. Kendimizi incinmekten ya da üzülmekten korumak için eşimize kalbimizi açmak yerine savunma durumuna geçebiliriz. Bu da bizi eleştiri ve şikayete itebilir.

 

  1. Kendimize özel, kişisel bir alan açamıyorsak, eşimizi kendimizden uzaklaştırmak için eleştirel davranabiliriz.

 

Hangi Eleştiriler Kabul Edilmemeli?

  1. Eşlerin her ikisinin de aynı cinsel isteklere ve fantezilere sahip olması imkansızdır. Bu yüzden bir tarafın isteği diğerine hoş gelmeyebilir. Bu durum normal olsa da eşiniz sizin cinsel isteklerinizi eleştiriyorsa bu durumu kabul etmeyin.

 

  1. Hislerimizi eşimize açmak bile çoğu zaman zor bir tecrübedir ve bu tecrübe çok değerlidir. Eşimiz duygularımızı mantıksız bulsa da onları eleştirme hakkına sahip değildir.

 

  1. Hepimizin hayalleri ve gelecek hedefleri var. Bunlar en yakınımızdaki, hayat arkadaşımızın hoşuna gitmese ya da bu hayalleri gülünç bulsa da, onları eleştirmeye hakkı yoktur.

 

  1. Sizin ya da eşinizin kontrol edemediği bazı kişisel ya da fiziksel özellikleri olabilir. Bu özellikler değiştirilemediği için eşlerden birinin diğerini eleştirme hakkı yoktur.

 

  1. Bazı insanlar bazı konularda çok hassas iken diğer kişi aynı konuda oldukça rahat ve kaygısız olmaz. Bir tarafın duruma rahat yaklaşması diğer kişinin haksız olduğu ya da duygularının gerçek olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle eşlerden birinin diğerini hassasiyeti nedeniyle eleştirmeye hakkı yoktur.

 

Eleştiriye Karşı Ne Yapılabilir?

  1. Sınırlarınızı belirleyin. Eleştirilerle karşılaştığınızda kendinizden, duygu ve düşüncelerinizden bahsedin. “Sen” demek yerine “ben” cümleleri kurduğunuzdan emin olun.

 

  1. Eşiniz sinirli ya da tahammülsüzken onunla etkileşime girmeyin. Onu iyi hissettirmeye çalışmayın. Sadece sinirli olduğunu gördüğünüzü ve kendini iyi hissettiğinde onunla bu konuda konuşmak istediğinizi söyleyin.

 

  1. Eşinizle konuşurken öfkelenmemeye, yumuşak bir tonda konuşmaya çalışın. Bağırmaktan ya da ağlamaktan uzak durun.

 

  1. Eşinizle aranıza sınır koymak zor gelse de bunun ikiniz için de sağlıklı olduğunu bilin. Olumlu tavrınızı terk etmeyin.

 

  1. Hemen sonuca ulaşmaya çalışmayın. Zaman ve çaba ile sorunların üstesinden geleceğinizi hatırlayın.

 

  1. Eşinizin eleştirisine öfkelenmeden önce, bu eleştirinin yıkıcı mı yoksa yapıcı mı olduğunu anlamaya çalışın. Öfkenize kapılıp negatif duygularınızla hareket ederseniz, kolayca çözülebilecek şeyleri bile zorlaştırabilirsiniz.

 

  1. Eşinize cevap verirken hangi kelimeleri seçtiğinize dikkat edin. Kavgayı büyütecek kelimelerden kaçının. Örneğin eşiniz size “Annem/ Babam gibi olsaydın” gibi bir cümle söylediğinde sakin kalmak zor olabilir. Bu durumda derin nefes alıp “Kıyaslamalardan hoşlanmıyorum.” deyin. 

Tüm bu problemlerden kurtulmak ve eşinizle empati yeteneğinizi artırmak için uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.