Dünyadaki her birey bir diğerinden farklıdır. Her zaman ve her koşulda aynı düşünen, davranan, aynı istek ve ihtiyaçlara sahip olan iki kişiyi bulmak neredeyse imkansızdır. İkiz çocuklar üstünde yapılan çalışmalar da aynı evde, aynı şartlarda büyüyen bireylerin bile birbirinden ne kadar farklı olabileceğini gözler önüne sermektedir. Evliliklerde de sevgi ve aşk yoluyla iki farklı kişiyi bir araya gelir. Çoğu kez aradaki farklar tolere edilir, çiftler zamanla birbirilerinin ayırıcı yönlerini anlamaya ve buna uygun davranmaya çalışır. Bu durum ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar.
Farklılıklar aslında ilişki dinamiği için çoğu kez faydalıdır. Aynı olmak bir süre sonra çiftler için sıkıcı olabilir. Farklılıklar ise ilişkiyi zenginleştirir. Arada yaşanan ufak çatışmalar hem ilişkinin hem de bireylerin büyüyüp gelişmesi için uygun bir ortam sağlar. Kişiler sağlıklı bir şekilde ele alınan tartışma ve çatışmalarla ilerler, yeni bakış açıları kazanırlar. Farklılıklarla baş etmeyi, karşısındaki kişiyi anlayarak empati kurmayı öğrenirler. Eskilerin deyimi ile farklılıklardan doğan çatışmalar evliliğin tuzu biberi olur.
Ancak bazı durumlarda eşler arasında farklılıklar oldukça zorlayıcı olabilir ya da çiftler, aralarındaki farklılıkları yönetmeyi bir türlü başaramayabilir. Bu durum ilişkide hiç istenemeyen sonuçların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bu hafta eşinizle aranızdaki farklılıkları yönetmenin yollarını sizler için bir araya getirdik.
Uzlaşmayı ve Çözümü Seçin
Eşinizle aranızdaki farklılıkları çözmek istiyorsanız ilk yapacağınız şey uzlaşma ve çözümü seçmek olacaktır. Ellerinizi kavuşturarak, geri adım atmadan her şeyi çözebileceğiniz fikrinden vazgeçerek işe başlayın.
Bencilliği Bırakın
Eşinizle aranızdaki farklılıkları bir sayfaya alt alta yazın. Bu farklılıkları en şiddetli ve çözümsüz olandan en basit olana doğru sıralayın. Ardından kendinize dürüst olun ve her farklılığın karşısına nasıl bir bencillik yapıyor olduğunuzu not edin. Bu bencilliği bırakabilir misiniz? Ya da eşiniz kendi bencilliğini terk edebilir mi? Bu sorular üstüne düşünün.
Kin Tutmayın
Kin tutmak ya da eşinizi suçlamak, evliliğinizdeki farklılıklardan çok daha kötü bir sorundur. Kin tutmak, eşinizi anlamanızı, uzlaşmanızı ya da çözüm yolu aramanızı engeller. Eşinize karşı kin duyuyorsanız bu duygu ile baş edin ve onu anlamaya gayret edin. Böylece çözüm yolunda sağlıklı adımlar atmaya başlayabilirsiniz.
Özür Dileyin
Evlilikte yaşanan sorunları derinleştiren en önemli unsur, bizlerin kendi davranışlarımızdan çok eşimizin davranışlarını değiştirmeye çaba göstermemizdir. Hepimiz yetişkin insanlar olduğumuz için öncelikle kendi tavrımızı değiştirmeliyiz. Bu nedenle eğer farklılıklar nedeniyle eşimize kötü davranmış isek ilk adımı atarak özür dilemeliyiz. Bu hem daha etkin bir iletişimin yolunu açacak hem de eşimize nasıl davranması gerektiği konusunda ilham verecektir.
Konuşmaktan Kaçmayın
Çoğu kez tartışmalardan kaçınmak için sorunları da görmezden gelmeye eğilim gösteririz. Bu davranışımız kısa süreli bir barış dönemini yanında getirse de bir süre sonra her iki tarafın üzerinde de baskı yaratır. Baskı sonucu ani ve yıkıcı patlamalar da kaçınılmaz olur. Bu nedenle eşinizle aranızdaki farklılıkların üstünü kapatmaya çalışmak yerine bu konuları konuşun. Konuşurken suçlamadan, tartışmayı kazanmaya çalışmadan sadece uzlaşma odaklı konuştuğunuzdan emin olun.
Profesyonel Destek Alın
Evliliklerde yaşanan bazı çatışmalar, eşler arasındaki bazı farklılıklar maalesef zamanında doğru şekilde ele alınmadığı için ciddi sorunlar haline gelir. Tıpkı bir kartopunun çığa dönüşmesi gibi evliliği tehdit eder hale gelir. Eşinizle aranızdaki sorunların bu şekle dönüştüğünü düşünüyorsanız Evlilik Danışmanlığı size yardımcı olabilir. Konya evlilik danışmanlığı tavsiye arayışınızda, Psikon Terapi profesyonelleri size yol gösterecektir. Bizi hemen arayarak evlilik ve aile danışmanlığı konusunda uzman kadromuzla görüşebilirsiniz.