Evlilik öncesi danışmanlık, son yıllarda daha çok adını duyduğumuz ve evlenme kararı veren kişilerin daha sık başvurduğu bir danışmanlık alanıdır. Peki evlilik öncesi danışmanlık nedir? Evlilik öncesi danışmanlık kişileri evliliğe hazırlamaya yardımcı bir terapi türüdür. Evlilik kararı alan çiftlerin daha güçlü ve sağlıklı bir ilişkiye sahip olmalarını, daha stabil ve tatmin edici bir evlilik hayatı yaşamalarını sağlamayı amaçlar.
Evlilik öncesi danışmanlığın faydaları
İlk olarak evliliğe dair pozitif çözümler yaratmayı kolaylaştırmasıdır. Cinsellik, para ya da çocuklar gibi konular, kişilerin çabuk öfkelenip, aşırı tepkiler verebileceği konular olsa da tecrübeli bir evlilik danışmanı bu konular üstünde pozitif bir şekilde konuşmayı ve gerektiğinde çözümler üretmeyi kolaylaştırır. Evlilik öncesi danışmanı ne işe yarar sorusunun bir diğer cevabı ise evlenecek çiftlerin çözüm bulma becerilerini iyileştirmesi olacaktır. Çatışmalar ortaya çıktığında bağırmak ve suçlamak yerine uzlaşmak ve çözüm aramak için gayret göstermeyi öğrenen çiftler, evlilik hayatlarını daha sağlıklı yürütebilir. Ayrıca, içten içe gücenme gibi evliliği zehirleyen durumlar da doğru bir evlilik danışmanı ile ortadan kaldırılabilir. Evlilik konusundaki korkular ve çiftlerin farklılıkları nedeniyle ortaya çıkabilecek olası problemler de evlilik öncesi danışmanlığın yararları ile bertaraf edilebilir.
Evlilik öncesi danışmanlıkta eşlerin birçok konuda kendini net bir şekilde ifade etmesi, beklentiler, hedefler ve istekler konusunda ortaklaşa kararlar vermesi ve uzlaşabilmesi önemlidir. Bu nedenle evlilik öncesi danışmanlık hizmeti sırasında birçok soru gündeme gelecektir. Evlenmeden önce eşlerin birbirine sorması gereken bu soruları başlıklar halinde sizler için bir araya getirdik.
İlişki Hedefleri
Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti alınsın ya da alınmasın, evlenecek çiftler ilişki hakkındaki düşünceleri ve gelecek hedefleri hakkında birbirini anlamalıdır. Bu alanda sorulacak sorular her iki taraf için de geçerlidir.
– Neden evlenmek istiyorsun?
– Çift olarak neyi başarmak istiyorsun?
– Evlenince ilişkiniz değişecek mi? Cevabın evetse nasıl değişecek?
– Gelecek 10 yılda çift olarak nerede olacağınızı düşünüyorsun?
– Kendini nasıl tarif edersin?
– Beni nasıl tarif edersin?
– Bizi nasıl tarif edersin?
Kişisel Alışkanlıklar
Evlilik beraberinde aynı evde yaşamak gibi bir durumu da getirir. Evlilik öncesi birlikte yaşamayan çiftler, aslında müstakbel eşlerinin kişisel alışkanlıklarına çok vakıf olmayabilirler. Bu nedenle nahoş sürprizler yaşamamak için her iki tarafın da kişisel alışkanlıklar konusunda bilgilenmesi önemlidir.
– Alkol alıyor musun? Ne sıklıkta alıyorsun?
– Evini ne sıklıkta temizliyorsun?
– Sence ev işlerini nasıl paylaşmalıyız?
– Daha önce kimseye el kaldırdın mı?
Dini İnançlar
Birçok ilişkide dini inançların benzer olması ya da uzlaşılabilir olması büyük önem taşır. Tabu olarak görülse de birlikte bir aile kurmayı planlayan kişilerin dini inançlar konusunda birbirini bilgilendirmesi gereklidir.
– Din hayatında nasıl bir rol oynuyor?
– Hangi dini inanca sahipsin?
– Sence evlilik ve din birbiriyle ne kadar ilgili?
– Eşinin dini görüş değişikliği seni üzer mi?
Maddi Konular
Aile söz konusu olduğunda paranın lafı olmaz dense de aslında ilişkilerde en çok problem yaratan şeylerden biri maddi konular ve bu konulardaki anlaşmazlıklardır. Bu nedenle evlilik öncesi maddi durum, beklenti ve hedefler üstüne konuşmak şarttır.
– Tasarruf ve harcama alışkanlıkların nelerdir?
– Ne kadar borcun var?
– Ne kadar birikimin var?
– Maddi hedeflerin neler?
– Ortak hesabımız mı olmalı? Yoksa ayrı hesaplarımız mı?
Çocuklar
Aile kurmanın temelinde ortak arzu genellikle çocuk sahibi olmaktır. Bu nedenle çocukların yetiştirilmesi ve kaç çocuğa sahip olunacağı gibi konular evlenmeden önce konuşulması gereken önemli konular arasındadır.
– Çocuk sahibi olmak istiyor musun?
– Kaç çocuk istiyorsun?
– Evlendikten kaç yıl sonra çocuk yapmak istiyorsun?
– Ebeveynlik felsefen nedir?
– Çocukları yetiştirirken işe devam etmek konusunda ne düşünüyorsun?