Evlilikte Güveni Yeniden İnşa Etmenin Yolları

Evlilikte güveni yeniden inşa etmenin yolları

Evlilikte Yıkılan Güveni Geri Getirmenin Yolları

Eşim verdiği sözleri tutmuyor!

Eşim bana yalan söylüyor!

Eşim beni aldattı!

Her evliliğin temelinde yer alan güven, eşlerden birinin diğerine karşı tutunacağı yanlış bir tavırla, yapacağı düşüncesiz bir hareketle ya da isteyerek gerçekleştirilen bir eylemle paramparça olabilir. Sadakatsizlik, yalanlar, verilen sözlerin tutulması, eşler arasındaki güvene ağır hasarlar verebilir. Ancak bu durum, evliliğin son bulacağı anlamına gelmez. Bazı durumlarda haksızlığa uğrayan kişi eşini affetmeyi ve ilişkisine devam etmeyi isteyebilir. Evlilikte güveni yeniden inşa etmek zor bir süreç olsa da çiftlerin karşılıklı uzlaşması ile güven yeniden kazanılabilir.

 

Evlilikte kişinin kendini yeniden güvende hissetmesi uzun bir zaman ve çaba gerektirir. Yaşanan olayın yarattığı travmadan kurtulamamak, evlilikte güveni yeniden kazanma konusunda eşlere engel olabilir. Araştırmalara göre, güven kırıcı olayı geride bırakmak için, yaşananlarla ilgili 5 önemli adımın atılması gerekir. Bu noktalar; detayları bilmek, öfkeyi serbest bırakmak, bağlılık göstermek ve güveni yeniden inşa etmek olarak sıralanır.

 

Detayları Öğrenin

İlişkilerde güveni yıkan sebepler, yalan, aldatma ve sözleri tutmama olarak öne çıkar. Özellikle aldatma konusu oldukça bıçak sırtı bir konudur. Aldatan eş, aldatma eylemi için kendine bazı bahaneler bulmaya çalışacaktır. Bu durum aldatılan kişi için fazlasıyla üzüntü verici ve tahammül sınırlarını zorlayıcı olabilir. Ancak kişi, kendisini aldatan eşine yeniden bir şans vermeyi tercih etmişse, işe onu dinleyerek başlamalıdır. Aldatma olayının ne zaman, ne şekilde ve ne kadar süre olduğunu bilmek, aldatan eşin o dönemdeki düşüncelerini, motivasyonlarını anlamaya çalışmak, bu olayın ortaya çıkmasına neden olan sebepleri gözden geçirmek ile güvenin yeniden inşası için ilk adım atılabilir.

 

Öfkeyi Serbest Bırakın

Güven eksikliği, kişide zihinsel, duygusal ve hatta fiziksel sıkıntılara neden olabilir. Güveni kırılan eş, uyku ve iştah problemleri yaşayabilir, küçük şeyler karşısında aşırı tepkiler verip, tahammülsüzlükler gösterebilir. Bu durumun yaşanmasının altındaki en büyük neden, kişinin içinde büyüyen öfkeyi yansıtmamasıdır. Bu gibi durumlarda güveni kırılan kişi, eşine yaşadığı duyguları, aklındaki soruları, şüpheleri kesin ve net bir şekilde ifade etmelidir.

 

Bağlılık Gösterin

İlişkinin yeniden inşası aşamasında her iki tarafında, aralarındaki bağlılık hakkında aklında şüpheler oluşacaktır. Karşılıklı empati göstermek, acıyı, öfkeyi paylaşmak, pişmanlığı ifade etmek ve acı veren duyguların anlaşılması için zaman tanımak, iki tarafa da iyi gelecektir. Bu süreçte, çiftin karşılıklı olarak ilişki devam ettirmeye karar vermesi, gelecekten ve eşinden beklentilerini açıkça söylemesi önemlidir. Açık bir iletişim kurmak, her zaman, hep, asla gibi tartışmaları tetikleyecek kelimelerden uzak durmak ve suçlamaktan çok uzlaşmaya açık olmak önemlidir.

 

Güveni Yeniden İnşa Edin

İlişkiyi düzeltmek için her iki tarafında net hedefler koyması ve bu hedeflere ulaşmak için zaman planlaması yapması önemlidir. Bu noktada hem aldatan hem de aldatılan tarafa görevler düşer.

Aldatan Kişi;

– İlişkide aldatan, yalan söyleyen ya da güveni yıkacak şekilde davranan kişi sizseniz, eşinizin sizin davranışlarınızı değiştirdiğinizi görmeye ihtiyacı olduğunun farkına varın. Artık yalan, sır ve sadakatsizlik gösteremeyeceğinizi bilin. Tamamen şeffaf olmanız gerektiğini unutmayın.

– Dürüst olun. Kötü ve hatalı davranışınızın neden ortaya çıktığını anlamaya ve çözmeye çalışın.

-Yaptığınız şeylerin ve kararlarınızın sorumluluğunu alın. Hatalı davranışınızın sebebi olarak eşinizi göstermenizin ilişkinize hiçbir katkı da bulunmayacağını unutmayın.

Aldatılan Kişi;

– Eğer eşinizi affetmeye ve ilişkinizi devam ettirmeye karar verdiyseniz, ilk önce ilişkinizin bu noktaya nasıl geldiğini anlamaya çalışın. Bu durum yaşanan acıyı yok etmese de bazı şeyleri anlamanıza ve üstünde çalışmanıza fayda sağlayacaktır.

– Eşinizi affetmeye karar vermişseniz, onun iyi davranışlarında olumlu yorumlar ortaya koymaya ve pozitif bir şekilde yönlendirmeye gayret edin.

– Tüm bu adımları atmanıza rağmen eşinizi affedemiyorsanız bunun normal bir seçim olduğunu bilin. Kendinize karşı dürüst olun. Evliliğinizi kurtarmak ve iyi bir eş olduğunuzu göstermek için istemediğiniz bir şeyi yapmayın, affedemiyorsanız affetmeyin.