Hamilelik Döneminde Oluşan Psikolojik Sorunlar
Eşlerin hayatlarında yeni bir dönüm noktası olmakta ve ailenin hayatında büyük çaplı değişimin gerçekleşeceği önemli bir dönemdir. Hamilelik dönemi mutlu ve heyecanlı bir bekleyiş yaşanırken bir taraftanda psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilmektedir.
Bu psikolojik sorunları tetikleyebilecek etkenler hormonal değişimler, kadının eşi veya ailesi ile yaşadığı çatışmalar ve ilişki sorunları, yalnızlık hissi, duygusal desteğin yetersiz olması, ilerisi ile ilgili belirsizlik, kendini çirkin görmek, bedensel değişime uyum sağlayamamak, yaşam biçiminin değişmesi, anne olmaya hazır olmamak, istemeden oluşan gebelik, önceki gebeliklerinin sorunlu olması, riskli ve zor gebelik, doğum korkusu, maddi imkansızlıklar, yakın zamanda yaşadığı kayıplar, kişilik özellikleri ve geçmişinde yaşadığı örseleyici olaylar hamilelikte oluşan psikolojik sorunları tetiklemektedir.
Hamilelik döneminde oluşan bu gibi durumlarda hamile kişinin birden ortaya çıkan ağlama nöbetleri, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, cinsel isteksizlik, endişe duygusu, uykusuzluk, fazla uyuma, iştah eksikliği, fazla iştah, yoğun öfke, korkular ve kabuslar, gerginlik ve huzursuzluk, hayata karşı keyifsizlik, değersizlik duygusu, yetersiz kaldığını hissetme, geleceğe ilişkin karamsarlık, umutsuzluk hissi gibi durumlara yol açmakta ve kişinin kendine veya bebeğe zarar verme düşüncelerini tetiklemektedir.
Bazı kadınlarda hiç yaşanmayan bu durumlar sorun teşkil etmezken bazılarında hafif veya aşırı düzeyde yaşanmaktadır. Bebekleri olacağı için kendilerine tamamen mutlu olma zorunluluğu hissiyatı veren eşler bu durumlarda doğal olarak yaşanabilecek bu sıkıntılara anlam verememekte bu nedenle eşlerininde psikolojik sorunlar yaşamasını olası kılmaktadır. Bu durumdaki kadınlar problemlerini çevrelerindeki kişilerle paylaşmamakta bunun sonucunda ise problemleri katlanarak artmaktadır.
Hamilelik Sonrasında Oluşan Psikolojik Sorunlar
Bebeğin doğumu ile beraber özellikle ilk bebeklerde çoğu ebeveyn karmaşık duygular içerisinde kalırlar. Doğal olarak ailenin biçimi köklü haldde değişime uğramıştır. Ebeveynler kendilerinde anne-baba duygularını yoğun hissetmekte ve yeni bir rol içerisinde bulmaktadırlar. Yeni ilişkiler ve ilişki dengesinin kurulduğu bu günlerde değişime uyum sağlamak zorunda kalan ebeveynler; tarifsiz bir mutluluk ve heyecan yaşarken diğer taraftan kendilerinde anlam veremedikleri olumsuz duygular yaşamaktadırlar. Bu durum gayet normaldir.
Ancak doğum sonrasında kendisini tamamen mutlu olmak zorunda hisseden ve kendisine olumsuz duyguları yakıştıramayan bazı kadınlar bu durumdan dolayı kendilerini suçlamakta, bu durumdan dolayı eleştirilmekten ve yargılanlanmaktan korktukları için problemlerini çevresindeki kişiler ile paylaşmamaktadırlar.
Bu olaylar sonucunda kadının yaşadığı problemler katlanarak artmakta ve hamilelik döneminde görülebilen psikolojik sorunlara zemin hazırlamaktadır.
Bazı kadınlarda annelik durumu kadının normal yaşamını fazla etkilememekte ve oluşan hafif problemler birkaç hafta içerisinde ortadan kaybolmaktadır. Bazı kadınlarda ise bu problemler çok yoğun şekilde yaşanmakta ve anneyi bebeğe zarar verebilecek duruma getirebilmektedir. İki durumdada Psikon Cinsel Terapi Destek Merkezinden yardım alınması gerekmektedir.