Hamilelik uzun, zorlu, büyüyen ve büyüten, zenginleşen ve zenginleştiren bir süreç. Hamilelik ve sonrasında çiftler, ebeveyn olmakla ilgili korkularıyla ve beklentileriyle yüzleşirken, nasıl bir anne baba olacaklarını da belirlerler. Ve bu sürecin hem anne hem de baba adayı üzerinde psikolojik etkileri olur.
Bu psikolojik etkileri ve her 3 ayda gerçekleşen normal psikolojik değişimleri sizler için derledik. Bu etkileri bilmenin ve beklentilerinizi bu etkilerin olasılığını da düşünerek oluşturmanın size bu zorlu süreçte fayda sağlayacağını düşündük.
İlk Üç Ay
Bu ilk üç aylık dönemde kendinizdeki değişiklikleri net bir şekilde göremeyebilirsiniz. Ancak aslında psikolojinizde henüz etkilerini hissetmediğiniz değişiklikler başlamıştır. Bazı anneler ilk üç ay içerisinde bebeklerini kaybedeceklerine dair bir kaygıyla dolup taşabilirler. Bu kaygılar tamamıyla normaldir. Bebeğin ilk gelişim aylarında anneler, birçok duyguyu da uçlarda yaşarlar. Bu duygular onların kafalarını karıştırabilir. Normal bir zamanda sizi kızdırmayacak şeyler bu dönemde ağlamanıza, öfkelenmenize sebep olabilir. Bu durum oldukça normaldir. Eğer duygu durumunuzdaki kaos sizi çok rahatsız ediyorsa bir arkadaşınızla konuşmanız ya da psikolojik danışmanla görüşmeniz stres seviyenizi azaltmanıza yardım edecektir.
İkinci Üç Ay
İlk üç ayın stresi ve kaygısı azalırken, ikinci üç aya girmenizle birlikte duygusal değişimler yaşanır. Bu dönemde yaşayacağınız duygular ilk üç aya göre daha az yoğun olsalar da onlar kadar etkili olabilirler. Özellikle kilo alımı bazı kadınları fazlasıyla etkileyerek özgüvenlerinin azalmasına neden olabilir. Kadınların ihtiyaçlarının artması ile eşlerine daha bağımlı hale hissetmeleri olasıdır. Ayrıca vajina kuruluğu ve pelviste yaşanan değişimler kadınların cinselliğe olan ilgisini azaltabilir. Kadın eşinin kendini hala çekici bulup bulmadığını düşünebilir. Bu durumda eşinizle konuşmak ve kaygılarınızı paylaşmak ilişkiniz açısından önemlidir.
Üçüncü Üç Ay
Üçüncü üç aya gelindiğinde anne adayları artık doğum yapmakla ilgili tahminlerde bulunurken, fiziksel değişimlerle başa çıkmaya çalışabilirler. Bebeği kaybetmekle ilgili kaygılar bu dönemde ortadan kalkmaya başlarken yerini bebeğin gelişi ile ilgili kaygılar almaya başlar. Doğum yapma ve doğum anı da bu dönemde kadınların kaygı duydukları şeyler arasında yer alır. Özellikle ilk kez anne olacak kadınlar, doğumun aniden başlaması ile ilgili endişelere sahip olurlar. Doğum başladığında farkına varmayacaklarını düşünerek kaygılanabilirler.
Hamilelik ve Rüyalar
Birçok kadın hamilelik döneminde doğum, bebek ve anne olmakla ilgili tuhaf rüyalar görür. Bu rüyaların en sık rastlananları, bebeğin cinsiyeti ile ilgili rüyalardır. Ayrıca kadınlar rüyalarında tuzağa düşürüldüklerini ya da saldırıya uğradıklarını da görebilirler. Çünkü hamile kadınlar, fiziksel olarak zarar görmekten normalde olduğundan daha fazla korku duyarlar. Bu tür rüyaları hamileliğin ilk üç ayından itibaren görmek normaldir. Bu rüyalar, sizin korkularınızın gerçekçi bir şekilde su yüzüne çıkması ya da gerçek dışı kabuslara dönmesinden başka bir şey değildir.