Hamilelikte Eşler Hangi Sorunları Yaşıyor?
Herkes evlilik için imzasını mutlu olma hayalleri ile atar. Bu nedenle evli çiftler arasında yaşanan problemler, kişiler için hayal kırıklığı nedeni olmanın yanı sıra, oldukça zorlayıcıdır. Hele bir de bebek sahibi olacağınıza dair o güzel haberi aldıktan sonra ortaya çıkan sorunlar çok daha can sıkıcıdır. Peki hamilelik döneminde neden problemler yaşanır? Bebek sahibi olacak anne babaları ne gibi olası sorunlar bekler?
Öncelikle eşlerden birinin hamilelik haberini aldıktan sonra problemli davranışlar göstermesinin altındaki olası nedenleri gözden geçirelim;
– Kişinin bağımsızlığını yitirme korkusu,
– Bir çocuğun sorumluluğunu alma korkusu,
– Çocukla birlikte ortaya çıkacak maddi yükümlülükler nedeniyle endişelenme,
– Bir anne ya da baba olmaya uygun olmadığını düşünme,
– Başarısız bir anne ya da baba olarak anılma korkusu,
– Kötü bir çocukluğa sahip olduğu için çocuğunun aynısını yaşamasından korkma,
– Kendi psikolojik rahatsızlıklarının çocuğunda da görülmesi korkusu,
– Kendi genetik rahatsızlıklarının çocuğunda da görülmesi korkusu,
– Obsesif Kompülsif (Takıntı) bozukluğuna sahip olduğu için çocuğun varlığının yaratacağı stresle baş edemeyeceğini düşünme,
– Eşinin tüm ilgisinin çocuğa kaymasından korkma,
– Annesiz ya da babasız büyüdüğü için çocuğuna rol model olamama kaygısı,
– İş, sağlık ya da maddi konular nedeniyle çocuk için doğru zaman olmadığına inanma,
– Eşiyle arasındaki cinsel ve duygusal yakınlığın sonra ereceğine inanma,
– İlişki ile ilgili sorunlar yaşama,
– Önceki acı verici ve başarısız doğum deneyimleri eşlerden birinin, hamilelik haberi ile sarsılmasına ve eşinden uzaklaşarak, ilişkide problemler yaşanmasına neden olabilir.
Bu nedenlerin dışında, hamilelikte sık yaşanan problemler, üç başlık altında incelenebilir;
İletişim Eksikliği
Eşler arasındaki iletişim eksikliği aşama aşama oluşur ve çoğu kez çiftler bunun farkına bile varmaz. Hamilelik döneminde iletişim eksikliği yaşanmasının nedeni düşünecek çok fazla şey olmasıdır. Eşler daha çok stres yaşarlar, kendilerini boğulmuş hissedebilirler. Tartışmalar artar, eşler aynı tarafta olduklarını unutur ve yapıcı kararlardan uzaklaşabilir. İletişim eksikliğinin ortaya çıkmasındaki ana etken problemlerin tam olarak ifade edilmemesi ve zamanla artan bıkkınlıktır.
Çözüm:
Eşlerin arasındaki iletişimi düzeltmelerinin yolu karşılıklı anlayış ve destekten geçer. Kişi bir şeylerin yolunda gitmediğini hissettiğinde hemen eşi ile konuşmalı ve kendi kendine geçmesini beklememelidir. Eşler, sıkıntılarını ve düşüncelerini rahatça ifade edecekleri, güvenli bir ortam yaratmalı, bunun için de suçlamadan, yargılamadan dinlemeyi, destek vererek çözüm üretmeyi benimsemelidir.
Uzaklık
İletişim eksikliğinin yanı sıra, eşlerden birinin ihtiyaçlarının karşılanmaması, eşler arasında bir uzaklığın var olmasına sebep olabilir. Bu uzaklık, kavgaların şiddetini ve sıklığını artırır. Eşlerden birinin ya da her ikisinin, fiziksel, duygusal ya da entelektüel istek ve ihtiyaçlarının sürekli görmezden gelinmesi, hayatın her anının doğacak bebek tarafından meşgul edilmesi, ilişkiye darbe vuracaktır.
Çözüm:
Uzaklık probleminin ortadan kaldırılması için öncelikle iletişim problemini aşmak gerekir. Eşinizin ihtiyaçlarını karşılamak düşündüğünüzden daha kolaydır. İlişkinizi canlı tutmak ve eşinizin duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için, ona değer verdiğinizi gösteren küçük jestler yapmak, sevdiğinizi dile getirmek, ellerini tutmak, şefkat göstermek, sadece hamilelik döneminde değil, her zaman gereklidir. Yakınlarda okuduğunuz bir kitap üstüne konuşmak, birlikte tiyatro film gibi aktivitelere katılmak, entelektüel olarak paylaşımlarınızı artırmanıza fayda sağlayacaktır.
Fiziksel Yakınlık
Hamilelik sırasında yaşanan en büyük problemlerden biri çiftlerin fiziksel anlamda yakınlık kuramamasıdır. Hem yaşanan gerilimler, hem de kadının vücudunda yaşanan değişimler, çiftler arasındaki fiziksel yakınlığa engel olabilmektedir. Eşler arasında cinsellik yaşanmasına izin vermeyen sağlık problemlerinde bile esas olanın çiftin birbirine duyduğu tutkunun devamı olduğunu bilmek gerekir. Cinsellik, eşlerin birbirine fiziksel ve duygusal olarak bağlı olması demektir.
Çözüm:
Hamilelik döneminde kadınların yaşadığı fiziksel değişimlerden korkmamak, eşi ile birlikte yeni yollar ve yöntemler üstünde çalışmak, bu değişime birlikte ayak uydurmak önemlidir. Eşlerin fiziksel ihtiyaçlar üstüne konuşması, sağlıklı bir iletişim ile cinsel hayatlarını devam ettirmeleri kendi ellerindedir. Gerektiği noktada cinsel terapi desteği almaları önerilir.