Tartışırken Yapılmaması Gereken Davranışlar
Tartışmak kelimesi oldukça negatif bir kelimedir. Özellikle sevgilimiz ya da eşimizle tartışmak düşüncesi bizi üzer. Ancak unutulmamalıdır ki en mutlu evliliklerde ve ilişkilerde bile insanlar tartışır. Çünkü farklı geçmişlere ve karakter özelliklerine sahip kişilerin her konuda hem fikir olması imkansızdır. Elbette tartışmak bazen nahoş bir çehreye bürünebilir. Bu nedenle tartışmaları da belli kurallar çerçevesinde gerçekleştirmek gerekir. Biz de ilişkilerde tartışırken kaçınmanız gerekenleri sizin için bir araya getirdik.
Çatışmaları Görmezden Gelmek
Çiftler arasında bir çatışma söz konusu olduğunda çözüme eğilmek yerine bu çatışmayı tümden yok saymak çok yanlıştır. Çünkü zamanında çözüm bulamayan çatışmalar ileride taraflardan birinin ve hatta bazen de ikisinin birden patlamasına neden olacaktır. Bu da ilişkiyi yıpratarak sorunu çözülmez bir hale getirebilir.
Savunmaya Geçmek
İçgüdüsel olarak girdiğimiz tartışmaları kazanmak isteriz. Ancak konu ilişkiler olduğunda tartışmaları kazanma isteğimiz ters tepebilir. Çünkü bu tavrımız sorunu çözmemize engel olur. Bu nedenle bir problem söz konusu olduğunda savunmaya geçmek yerine uzlaşmaya çalışmak önemlidir.
Genelleme Yapmak
İlişkilerde ve evliliklerde en çok yapılan hatalardan biri eşlerin birbirinin davranışlarını genellemesidir. Belli bir problem üzerine konuşulurken genelleme yapmak karşı tarafından savunmaya geçmesine neden olabilir. Örneğin bir yere geç kalma konusunda çatışma yaşanıyorsa, “sen hep böylesin” sözcüğü o günkü olayın dışındaki olayları kapsar ve çiftlerin çözüme ulaşmasını engeller.
Varsayımlarda Bulunmak
Eşlerin çatışma anında konuşmak yerine karşısındaki kişinin düşüncelerini okumaya çalışması problemleri çözülemez hale getirebilir. Eşinizin düşüncelerini ve hislerini sormak ise onu tam anlamıyla anlamanızı sağlar. Aksi takdirde varsayımlarda bulunarak haksız yargılara ulaşabilirsiniz.
Dinlememek
Eşinizin duygu ve düşüncelerini samimi bir şekilde dinlemezseniz bu çatışmalarınızı çözülemez kılacaktır. Bu nedenle tartışırken onu dikkatle dinleyin. Sözünü kesmeyin. Onu dinlemek yerine ne söyleyeceğinizi düşünmeyin. Gerçek ve etkili iletişimin problemleri çözmek konusundaki gücünü görmezden gelmeyin.
Suçlamak
Çatışmalarda yaşanan en büyük problemlerden biri tarafların birbirini suçlamasıdır. Birbirinizi suçlamadan yapacağınız konuşmalar ile suçlama savaşına dönen bir tartışma arasında ciddi farklar bulunur. Suçlamalarla dolu bir tartışma kişileri asla çözüme götürmez.
Etiketlemek
Eşlerden biri diğerini etiketlemeye başlarsa ilişki ciddi anlamda yara alır. Örneğin eşlerden birinin diğerini tembel, obur, mızmız gibi etiketler kullanarak çağırması hem kadın hem de erkek için kırıcıdır. Bu kelimelerin kullanımı ilişkiye de problemlerin çözümüne de hiçbir katkı sağlamaz.
Eşinizle aranızdaki problemleri çözmek için evlilik danışmanlığı hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.