İlişkiyi Güçlendiren İletişim Becerileri

İlişkiyi Güçlendiren İletişim Becerileri

İlişkiyi Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?

Evliliklerde ve ilişkilerde çatışmalar, tartışmalar ve bazen kavgalar yaşanabilir. Eşimle çok tartışıyoruz! Sevgilimle kavga ettik! Eşimle tartışmak istemiyorum! gibi istekler ve şikayetler olsa da aslında tartışmaların yaşanması, iki farklı kişinin çatışması oldukça normaldir. Burada önemli olan bu tartışma ve çatışmaların nasıl ele alındığı, nasıl çözüme kavuşturulduğudur. İletişim becerilerinin eksikliği, anlaşmazlıklar ve yanlış anlaşılmalar, çiftler arasındaki öfkeyi besleyerek ilişkinin sonlanmasına neden olabilir. Bu nedenle iletişim becerilerini güçlendirmek, ilişkiyi de güçlendirecektir. Bu iletişim becerilerini sizler için bir araya getirdik.

 

Odaklanın

İlişkilerde yaşanan tartışmalarda en sık yapılan hatalardan biri, bir problemi çözmeye çalışırken, geçmişte yaşanmış tartışmaları da yeniden açmaktır. Eğer şu anda yaşadığınız bir problemi çözüme kavuşturmadan, eski problemleri gündeme getirirseniz, çözüme ulaşmanız imkansız hale gelir. Her seferinde tek bir probleme odaklanamaya gayret edin.

 

Dikkatlice Dinleyin

Tartışmalar sırasında genellikle karşı tarafı dinlediğimizi düşünürüz. Oysaki birçoğumuz karşımızdakini dinlediğimizi düşünürken, aklımızda ona söyleyeceklerimizi prova ederiz. Doğru ve sağlıklı bir iletişim modelinde çiftler birbirlerini gerçekten dinlerler. Birbirinin sözünü kesmez, savunmaya geçmeden karşısındaki kişinin söylediklerini anlamaya gayret ederler.

 

Bakış Açınızı Değiştirin

Eşimizle yaşadığımız her tartışmada, duygularımız, düşüncelerimiz duyulsun ve anlaşılsın isteriz. Olayların, durumların kendi bakış açımızdan görülmesini isteriz. Ancak karşımızdaki kişinin yani eşimizin bakış açısını çoğu zaman görmezden geliriz. Bu noktada biraz sakinleşerek, olaylara bir de onun gözünden bakmak, aranızdaki iletişimi ve anlayışı güçlendirecektir.

 

Eleştirileri Empati İle Karşılayın

Eleştirilmek hiçbirimizin hoşuna gitmez. Eleştirildiğimizde genellikle savunma durumuna geçer ve çözüme kavuşacak sorunları bile daha zor bir hale getirebiliriz. Eşiniz sizi eleştirdiğinde onunla empati kurmaya, savunma haline geçmeden önce, yaşadığı duyguları ve acıyı anlamaya çalışın.

 

Sorumluluk Alın

Çatışmalarda ve tartışmalarda genellikle sorunun sadece karşı taraftan kaynaklandığını düşünmek isteriz. Oysaki olaylardaki kişisel sorumluluğumuzun farkına varmak ve bu sorumluluğu kabul etmek gerekir. Haksız olduğumuzda kabul etmek, hata yaptığımızda özür dilemek, iletişim açısından büyük bir adım olacak ve sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır.

 

Kendinizden Bahsedin

Tartışmalar esnasında eşinize hep “Sen” ile başlayan cümleler kuruyorsanız durup düşünün. Sürekli “Sen” ile başlayan cümleler saldırgan bir mesaj iletebilir. Oysa “Ben” ile başlayan cümleler, kendinizden bahsetmenizi sağlayacak, duygularınızı ve düşüncelerinizi açıklamanıza yol açacaktır. Böylece eşiniz savunma pozisyonuna geçmez ve olaylara sizin bakış açınızdan bakmaya başlar.

 

Uzlaşmacı Olun

Toplum ve çevre, tartışmaları kazanmayı değerli olarak addeder. Çoğumuz da bu anlayışla yetişiriz. Oysaki evliliklerde tartışmaları kazanmanın bir anlamı yoktur. Çünkü kadın ve erkek, rakip değil, aynı takımdadır. Bu nedenle tartışmalara kazanmak için başlamayın, uzlaşmak ana amacınız olsun.

 

Mola Verin

Tartışmalar bazen hiç istemediğimiz şekilde yükselir ve kendimizi çok öfkeli ve bağırırken bulabiliriz. Bu noktadan sonra söylenenlerin anlaşılması da, uzlaşmaya varmak da oldukça zordur. Bu nedenle tartışmalarda sakinleşemeyeceğiniz bir noktaya geldiğinizi hissettiğinizde ara verin. Mola alın. Her ikiniz de sakinleştikten sonra yeniden ve sakince konuşmaya çalışın.

 

Sorunları Gömmeyin

Bazen tartışmadan kaçmak için tartışma konusu olan sorunları gömerek, uzaklaşmak isteyebiliriz. Bu kısa vadede bir çözüm gibi görünse de aslında ilişkinin geleceği için büyük bir problem haline gelebilir. Tartışma konularını gömmek yerine açıkça ve net ifadelerle konuşarak halletmeli, gelecekte birikerek ilişkinizi zora sokacak noktaya gelmelerini engellemelisiniz.

 

Tüm bu iletişim becerileri ve önerilerini uygulamanıza rağmen ilişkiniz istediğiniz gibi gitmiyor ve sorunlar bir türlü çözülmüyorsa çift terapisi tavsiyesi alabilir, eşinizle ya da kendi başınıza evlilik danışmanlığı hizmeti alarak bir adım atabilirsiniz.

Konya evlilik ve aile danışmanlığı tavsiyesi arayışlarınızda Psikon Terapi’nin alanında uzman danışmanları ile görüşebilirsiniz.