Kadınlarda görülen cinsel işlev bozuklukları cinsel hayatı kabusa çevirebilir. Cinsel isteğiniz azalmışsa ya da cinsel isteğiniz olmasına rağmen acı duyduğunuz, vajinal kuruluk yaşadığınız için cinsel hayatınızı yaşayamıyorsanız yalnız olmadığınızı bilin. Dünyadaki birçok kadın sizinle aynı problemleri yaşıyor ve bu problemlerle mücadele ediyor.
Cinsel işlev bozukluğu türleri; cinsel isteğin azalması, cinsellikten tiksinti duymak, cinsel uyarılma bozukluğu, orgazm bozukluğu, vajnismus, disparoni olarak sıralanabilir.
Cinsel işlev bozuklukları farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bu sebepler arasında tıbbi kaynaklar ya da psikolojik faktörler yer alabilir. Kadınlarda cinsel işlev bozukluklarına neden olan ve sıkça rastlanan etkenleri sizler için bir araya getirdik.
Histerektomi Nedir?
Histerektomi kadınlarda en sık uygulanan jinekolojik cerrahi işlemlerin başında gelir. Jinekolojik rahatsızlıklar sonucu olarak doktorlar hastaya hem rahmin hem de rahim boyunun tamamen alındığı tam histerektomi önerebilir. Bazı hastalarda ise sadece rahmin alındığı kısmi histerektomi uygulanabilir. Ayrıca rahim, rahim boynu, yumurtalıklar ve lenf nodlarının alındığı radikal histerektomi uygulamaları da yapılabilmektedir.
Rahim ve yumurtalıkların alındığı histerektomi ameliyatlarının ardından cinsel hormonlarda ciddi bir düşüş yaşanabilir. Hormon tedavisi bu ameliyattan sonra yaşanan cinsel işlev bozukluklarını ortadan kaldırmakta yardımcı olabilir. Çalışmalara göre histerektomi ameliyata olan, post menopoz sonrasını yaşayan kadınlarda östrojen tedavisi vajinal kuruluğu ve orgazm olamama sorununu olumlu etkiliyor. Testosteron tedavisi de cinsel arzu ve uyarılmayı artıyor.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus kadınların cinsel ilişki esnasında vajinalarında istem dışı gelişen kasılmalar nedeniyle cinsel ilişkiye girememesine verilen addır. Vajinismus sorunu olan kadınlar eşlerini istemsiz bir şekilde kendilerinden uzaklaştırır, iter ve cinsel ilişkiye girmesine izin vermezler. Vajinismus sorunu olan kadınlar kendilerini zorlayarak ilişkiye girdiklerinde başa çıkamadıkları ağrı ve acı hissi yüzünden cinsel ilişkiyi sürdüremez ve eşlerini kendilerinden uzaklaştırırlar. Bu durum cinsel isteklerinin azalmasına neden olur. Vajinismus tedavisi mümkün bir problemdir. Birçok hastada terapi hızlı ve kalıcı sonuç vermektedir. Vajinismus terapisi kadın ve eşi ile birlikte de gerçekleştirilebilir.
Perimenopoz ve Menopoz Nedir?
Kadınlar menopoza girdiklerinde hormon değişiklikleri ve östrojen seviyelerinde düşüş gözlemlenir. Bu düşüş, kadınların sıcak basması, gece terlemeleri, ruh hali değişiklikleri yaşamasının yanı sıra vajinal kuruluğa ve cinsel temasa karşı aşırı hassaslaşmasına neden olur. Testosteron seviyelerinin düşüşü de cinsel isteği azaltır.
Perimenopoz ve menopoz döneminde östrojen takviyesi kadınların ilişki sırasında acı çekmesine neden olan vajinal kuruluğa çare olabilmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalar testosteronun kadınlarda libidoyu yükselttiğini de göstermiştir. Bu nedenle testosteron tedavisi de hekimin uygun görmesi durumunda uygulanabilir.
Hamilelik Sonrası
Hamilelik sonrası kadınların hormon seviyeleri değişiklikler gösterebilir. Özellikle emzirme döneminde kadınların hormonal değişiklikleri ve östrojen seviyelerinin düşüşü vajinal kuruluğa neden olabilmektedir. Hamilelik sonrası kadınların sahip olduğu ruh hali değişiklikleri ve hormonal değişiklikler bir araya gelince kadınlar cinsellikten uzaklaşabilir. Annenin çocuklu hayata ve yeni duruma alışmasının, fiziksel olarak kendisini toparlamasının ardından genellikle cinsel istek geri gelir. Cinsel isteğin geri gelmediği durumlarda bir profesyonelden yardım almak gerekebilir.
Fiziksel Sebepler
Kadınlarda görülen cinsel işlev bozukluklarının temelinde sağlık problemleri de bulunabilir. MS, kanser, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları ve idrar kesesi problemleri gibi hastalıkların yanı sıra antidepresan, antihistaminik, tansiyon ilaçları ve kemoterapi cinsel isteğin azalmasına ve orgazm olamamaya sebep olabilir.
Psikolojik Sebepler
Kadınlara özel cinsel işlev bozukluklarının temelinde psikolojik ve sosyal nedenlere sıklıkla rastlanabilir. Kaygı bozuklukları, depresyon, uzun dönemli stres, cinsel taciz gibi durumlar kadınların cinsel isteğini azaltırken kültürel ve dini inançlar da kadınları cinsellikten uzaklaştırabilir.