Hepimiz zaman zaman kendimizi eleştirir, karamsarlığa kapılırız. Bu normal bir davranış olsa da bu tutumu tutarlı bir şekilde devam ettirmek, kendinden nefret etme olarak adlandırılır. Kendinden nefret etmek, kişinin tüm davranışlarından dolayı suçluluk hissetmesine, başta kendisi olmak üzere, hem günlük yaşamını hem de ilişkilerine zarar vermesine neden olur.
Kendinden Nefret Etmek Nedir?
Kendinden nefret etmek, kişinin kendisi ile sürekli eleştirel ve nefret dolu bir dil ile konuşması olarak açıklanabilir. Kişi kendine sürekli, “Başaramayacağını biliyordum.”, “Keşke denemeseydin.”, “Sen zavallısın.”, “Kimse seninle birlikte olmak istemiyor.”, “Birazcık normal olsaydın ne olurdu?” gibi olumsuz cümleler kurar. Kişi kendi zihninden gelen ses nedeniyle gülünç olmak ve utanç duymak gibi duyguları deneyimler.
Kendinden Nefret Etmenin Nedenleri
Kişinin kendinden nefret etmesinin altında birçok farklı neden yatabilir. Bunlardan ilki kişinin kendi ile çok yüksek beklentilere sahip olmasıdır. Realist bir bakış açısıyla kendine ve yeteneklerine bakamayan biri yaşadığı başarısızlıklar sonucu kendinden nefret edebilir. Kişi başkalarının sahip olduğu beklentileri karşılayamadığı zaman da kendinden nefret etme eğilimi gösterebilir. Mükemmeliyetçi kişiler, geçmişinde özellikle çocukluğunda taciz ve istismara uğramış bireyler de kendinden nefret etme davranışına sahip olabilirler.
Kendinden Nefret Etmenin Etkileri
Kişinin kendinden nefret etmesi hayatının sadece bir kısmına değil birçok alanına olumsuz etkilerde bulunur. Kişi hemen her konuda kendine güven sorunu taşır. Önemli kararlar almaktan, adım atmaktan, başkaları ile iletişim kurmaktan kaçınır. İş yaşamı, aile yaşamı, ikili ilişkiler, sosyal durumlarda kendine güvensiz davranan kişi romantik ilişkilerde de problemler yaşar. Kişinin zihnindeki eleştirel ses, birisiyle yakınlaşma ve bağlantı kurma fikri ile savaşır. Birinin kusurlarını görecek kadar kendine yaklaşmasından endişe eder. Kişi de kendisinden nefret etme duygusuyla baş etmeye çalışırken bir de bir başka kişinin kendi iç dünyasını görmesi fikrini kabul edemez.
Kendinden Nefret Etmekten Kurtulmak
Kendinden nefret etme duygusundan kurtulmak için ilk önce iç sesinizle mücadele edin. Size sürekli başarısız, değersiz, beceriksiz olduğunuzu söyleyen iç sesinizi susturmak için cümleleri değiştirin. Başarısız olduğunuzda herkesin başarısız olabileceğini kendinize hatırlatın. Herkesin farklı beceriler ve yeteneklere sahip olduğunu unutmayın. İç sesiniz size sürekli güçsüz ve değersiz olduğunuzu söylese de bu kocaman bir yalandır. Siz de farklı güçlere sahipsiniz ve çok değerlisiniz. İç sesiniz yükselmeye başladığında güçlü olduğunuz yönleri listeleyin. Kendinden nefret eden kişiler genellikle başkalarının iltifatlarını yersiz ve gerçek dışı bulur. İltifatları kabul etmeyi öğrenin. Kendinizi sevmeye başlamak için bir yol da bir başkasını sevmektir. Kendinize olan nefretiniz ilişkilerinize zarar veriyorsa hem kendinizi hem de karşınızdakini aynı anda sevmeyi öğrenmeye çalışın. Ailenizde, çevrenizde birçok kusuru olan kişiyi nasıl sevebiliyorsanız kendinizi de kusurlarınıza ve eksikliklerinize rağmen sevebilirsiniz, unutmayın!
Kendinizle barışmanız ve nefret etmeyi bırakmanız için uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.