Kocanız Peter Pan Sendromu Mu Yaşıyor?

Kocanız Peter Pan Sendromu mu yaşıyor

Peter Pan Sendromu Nedir?

Eşim yetişkin gibi davranmıyor!

Eşimin davranışları çok çocuksu!

Kocam sorumluluk almak istemiyor!

Eşleri Peter Pan sendromu yaşayan birçok kadın, bu durumun farkında olmadan bu ve benzeri şikayetleri sıralarlar. Peki Peter Pan Sendromu Nedir? Peter Pan sendromu, büyümeyi reddeden erkekler için kullanılan psikolojik bir kavramdır. Bu sendroma sahip erkekler, büyümeyi, sorumluluk almayı bilinçli ya da bilinçsiz olarak reddederler, üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmekte zorlanırlar. Peter Pan sendromu yaşayan bir eşe sahip olan kadınlar, bu durum nedeniyle aşırı sorumluluk alır, aşırı çalışır ve aşırı yorulurlar. Çünkü eşlerinin duygusal ve zihinsel kapasitesi, ergen bir çocuğa benzer. Çocuksu, sorumsuz ve güven vermeyen bir şekilde davranırlar. Peki Peter Pan Sendromu diğer adıyla çocuk adamların en sık rastlanan davranışları nelerdir?

 

Peter Pan Sendromu Belirtileri

– Kavrama kapasiteleri ve iç görüleri çok zayıftır. Aile içinde işlevsiz olduklarının ve duygusal olarak eksik olduklarının farkında değildirler. Muhtemelen şu andaki eşleri, onların yaşadığı en uzun ilişkidir. Çünkü bu davranışları nedeniyle daha önce uzun soluklu bir ilişkiyi sürdürememişlerdir.

 

– Alkol ve uyuşturucu kullanımına yatkındırlar ve bunların problem olduğunu düşünmezler. Genellikle eşlerine ve çevrelerine alkol, uyuşturucu gibi maddelerin aslında zararlı olmadığını anlatmaya çalışırlar. Onların bu davranışları aile içindeki küçük çocukları olumsuz yönde etkiler.

 

– Kariyer istekleri ve çalışma azimleri yoktur. Genellikle bir işten diğerine girip çıkarlar. Aslında hiç çalışmak istemezler. Gerekirse ve mümkünse anne babalarından maddi yardım isterler. Bir işte çalışıyorlarsa, kurallardan şikayet edip başkalarını suçlarlar. Çoğu kez işten kaçmak ve daha az çalışmak için fırsat kollarlar.

 

– Peter Pan sendromu yaşayan erkeklerin genellikle en zevk aldığı şey video oyunlarıdır. Elektronik eşyalarla yakından ilgilenirler, saatlerce aynı oyunu oynayıp tüm sorumluluklarını bir kenara atabilir, ailesine hiç vakit ayırmayabilirler.

 

– Ev işlerine asla yardımcı olmazlar. Yemek pişirmek, çamaşır yıkamak ve temizlik yapmak istemezler. Eşleri, bu konularda yardım istediğinde durumu fazlasıyla abartır ve hatta kavga çıkartırlar. Giyim kuşam konusunda da oldukça çocuksu seçeneklere sahiptirler.

 

– Çocuk adam olarak da tanımlanan bu kişiler, kendilerini olgun bir tavırla ifade edemezler. Tartışmalarda problem çözmeye yönelik davranışlar sergilemezler. Kızgın bir şekilde homurdanır, mızıldar ve hiçbir şeyin adil olmadığını söylerler. Bazen öfke nöbetleri geçirebilirler. En büyük özelliklerinden biri her şey yolundaymış gibi davranmaları ve büyük meseleleri tartışmaktan kaçınmalarıdır.

 

– Peter Pan sendromu yaşayan erkeklerin yakın arkadaşları da onlara benzer düşünce ve davranışlara sahiptir. Sorumluluk sahibi ve olgun kişilerle uzun süre arkadaşlıklarını yürütemezler.

 

Neler Yapılabilir?

Peter Pan sendromuna sahip erkeklerle evlenen kadınlar, bir süre sonra nasıl olup da böyle birine aşık olduklarını ve evlendiklerini sorgulayabilirler. Bu noktada önemli olan kişinin neden böyle bir seçim yaptığını anlamasıdır. Sorumsuz bir anne babanın çocuğu olarak yetişmek, kardeşlerinin bakımından sorumlu olmak gibi aşırı sorumluluk yüklenmiş kişilerde bu tür bir seçim görülebilir. Kişinin kendini sorgulaması ve eşi ile açık, net, suçlamadan konuşması, problemlerini dile getirmesi önem taşır.

Bir taraf sorumluluk almaya devam ettikçe diğer taraf bildiği gibi davranmaya devam edecektir. Konuşma ve uzlaşma yollarının kapalı olduğu durumlarda, profesyonel destek evliliğin yıpranmasını ve sonlanmasını önlemek için kullanılabilir. Hem çift terapisi hem de bireysel terapi ile kadın ve erkek, psikolojik yardım alabilir. İlişkilerini, evliliklerini ,düşünce ve inanç kalıplarını gözden geçirerek, olumlu ve yapıcı bir tavır alabilir.

Konya çift terapisi tavsiye arayışında olanlar için Psikon Terapi profesyonelleri uzman bir tercih olacaktır.