Menopoz Sonrası Hayat

Menopoz sonrası hayat

Menopoz her kadının deneyimlediği bir durumdur. Menopoz nedir sorusunun en basit şekilde, kadınlarda regl olmanın sonlanması olarak cevaplanabilir.

Ancak menopoz ve menopoz dönemi bu kadar basit bir dönem değildir. Menopoz dönemi kadınların duygusal ve fiziksel olarak belki de daha önce hiç deneyimlemedikleri şeyler yaşamalarına neden oluyor. Bazı kadınlar menopoz dönemi sıkıntıları ve etkilerini çok yoğun bir şekilde yaşarken bazı kadınlar da bu dönemi daha sakin atlatabiliyor.

Menopoz aşamaları premenopoz, perimenopoz ve postmenopoz olarak adlandırılıyor.

 

Premenopoz, menopoz döneme girmeden 3 ila 5 yıl önce başlayan ve kadınların regl olmalarının önce sıklaşıp sonra seyrekleşmesi gibi düzensiz regl döngüsünün gözlemlendiği ilk aşamaya deniyor.

 

Perimenopoz, kadınlar son kez regl olmadan 1 yıl önce başlayan dönemle başlıyor. Bu aşamada menopoz belirtileri de ortaya çıkıyor.

 

Postmenopoz, menopoza girildikten sonraki aşamayı işaret ediyor. Bu aşamada östrojen seviyeleri düşüyor ve regl dönemi sonlanıyor.

 

Menopoz dönemi belirtisi olarak ilk sırada sıcak basmaları yer alıyor. Kadınların vücudunda aniden gelişen ve büyük bir rahatsızlık veren sıcaklık artışları, terleme ve kızarma gibi etkilerin hepsi sıcak basması olarak adlandırılıyor. Menopoz dönemi belirtileri arasında yer alan bir diğer belirti ise vajinal kuruluk olarak ortaya çıkıyor. Östrojen seviyelerinin düşüşü nedeniyle vajina içerisinde kuruluk yaşanabiliyor. Bu da cinsel ilişkiyi zorlaştırırken kadınların vajinal enfeksiyonlar yaşamasına da sebep olabiliyor. Cilt ve saçlarda oluşan olumsuz etkiler, kemik erimesi, uykusuzluk, kilo alma gibi belirtiler de menopoz belirtileri arasında yer alıyor.

Menopoz tedavisi kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Menopoza giren kadının sosyo ekonomik durumundan yaşına, eğitim düzeyinden medeni haline dek birçok etken tedaviye yön veriyor. Menopoz ne kadar sürer sorusunun cevabı da yine kadının sahip olduğu özelliklere ve bedenine göre değişiklik gösteriyor.

Menopozun bittiği nasıl anlaşılır? Son iki yıl boyunca hiç adet görmemiş olmak menopozun bitişi olarak kabul ediliyor. 15 ay boyunca hiç regl olmayan bir kadın, tek bir kez bile regl olsa da menopozu bitmemiş sayılıyor.

Menopoza girerken büyük sıkıntılar yaşayan kadınlar menopoz sonrası nasıl bir hayatın kendilerini beklediğini düşünerek duygusal anlamda stres yaşayabiliyor.

Menopoz sonrası kadınların rutin sağlık kontrollerine daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Kemik ölçümünden kolesterol seviyelerine dek yıllık kontrollerini aksatmamaları önem taşıyor. Ayrıca kalsiyum seviyelerini yüksek tutmak için doktor kontrolünde düzenli takviye kullanmak, kilo alımına ve kolesterole bağlı sıkıntıları yaşamamak için sağlıklı bir beslenme stilini benimsemek de önem taşıyor.

Yaşlanmayla birlikte sindirim sisteminde ve bazı mineral ve vitaminlerin emiliminde de problemler ortaya çıkabiliyor. Bu neden saçlar, tırnaklar ve ciltte olumsuz etkiler gözlenebiliyor. Bu etkilerden kaçınmak için doğru besinleri almak, stresten uzak kalmak ve sindirimi kolaylaştıran teknikleri kullanmak önem taşıyor.

Menopoz döneminde ruhsal iniş çıkışlar ve fiziksel sıkıntıların getirdiği stres yavaş yavaş kişiyi terk ediyor. Kadınların menopozdan önce her ay regl olurken yaşadığı fiziksel ve duygusal sıkıntılar da artık söz konusu olmuyor. Birçok kadın artık regl olmayacak olmanın kendilerini özgürleştirdiğini düşünüyor.

Kadınların menopoz sonrası cinsel isteklerinin yok olduğu ise birçok kadın tarafından kabul edilmiyor. Hatta bazı kadınlar cinsel isteklerinin daha çok arttığını belirterek, hayatın menopozdan sonra başladığını söylüyor.

Menopoz hakkındaki yanlış inançların başında, kadınların cinsel ve duygusal anlamda kadınlıklarını hissetmeyecekleri düşüncesi geliyor. Menopozun kadınların hayatının bir parçası olduğunu bilmek ve bu zorlayıcı dönem sona erdiğinde kadınların birçoğunun kendini çok daha iyi ve mutlu hissettiğini unutmamak önem taşıyor.