Narsist Kişiyle Birlikte Olmak
Narsist biri ile birlikteyseniz, ayrılık sizi oldukça zorlayabilir. Eşiniz sizi istismar edip, mutsuz etse de konu ilişkiyi bitirmeye geldiğinde kararsız kalabilirsiniz. Bu kararsızlık bazen eşinizi hala sevmenizden, küçük çocuklarınız olmasından, maddi destek bulamamanızdan ya da eşinizle olan hayat tarzınızı terk etmek istememenizden kaynaklanabilir. Bazen de ayrılma isteğinize rağmen kendinizi kapana kısılmış gibi hissedebilirsiniz. Etrafınızdaki kişiler neden bu ilişkiye devam ettiğinizi sorgular ve sizi ayrılmaya zorlar.
Narsist Sevgiliden Ayrılmak Neden Zordur?
Aşık olduğumuzda, karşımızdaki kişiye romantik bir bağ ile bağlanırız. Narsist kişiler çoğu zaman fazlasıyla çekici, ilginç ve heyecan vericidirler. İlişkinin ilk aşamalarında nazik ve sıcak özellikleriyle öne çıkarlar. Bu nedenle, narsist kişinin sevgilisi olmak, onunla beraber olmak, ilgisini ve sevgisini kazanmak isteği ortaya çıkar ve kişi, karşısındaki kişinin narsist biri olduğunu fark etmeden derinden bağlanır. Sizin bağlılığınızı hisseden narsist sevgili, artık sizi daha fazla etkilemek zorunda olmadığını fark eder, kendini güvende hisseder. Bu da sizi cezbeden, sıcak, etkileyici, çekici özelliklerini terk etmesine neden olacaktır. Sizi elde ettiğini düşünerek, soğuk, eleştirel, talepkâr davranışlarını göstermeye başlayacak ve yavaş yavaş narsistlere özgü istismarları sergileyecektir.
Narsist sevgili bu şekilde değişim gösterirken, siz de onun eski ve sevgi dolu haline dönmesini umarak ilişkiye devam edersiniz. Siz, sevgilinizin ilk zamanki davranışlarına dönmesini beklerken, kendinize olan güveniniz, öz saygınız ve bağımsızlığınız farkına varmasanız da zarar görür. Sevgilinizin sizi suçlaması veya yalanları nedeniyle kendinizden şüphe duymaya başlarsınız. Ona karşı çıktığınız zamanlarda ise, size göz dağı verir, karşı saldırıya geçer ya da sizi manipüle ederek kafanızı karıştırır. İlişkiniz ilerledikçe artık çatışmalardan kaçınmak için sevgilinizin söylediklerini kabullenerek yola devam edersiniz. Ancak bu durum uzun vadede sonradan pişman olacağınız davranışlar sergilemenize neden olur. Kendinizden utandığınız için öz saygınız ve kendinize güveniniz azalır. İlişki öncesindeki, kendine saygı duyan, öz güvenli ve mutlu günlerinizi ararsınız.
Araştırmalar, kişinin istismarcısına, travma nedeniyle bağlandığını ve bir süre sonra istismarcısının onayına ihtiyaç duymaya başladığını ortaya koymuştur. Stockholm sendromu nedir sorusuna verilecek cevaplardan biri de bu davranış şeklidir. Rehineler, kendilerini rehin tutan kişiye karşı bir bağlılık ve pozitif hisler geliştirir. Yapılan çalışmalarda, fiziksel istismara uğrayan kişilerin yedinci şiddet vakasına dek yardım aramadıkları, eşleri ile duygusal bağlantılarını koparmak istemediklerini ortaya çıkarmıştır.
Narsist Sevgiliden Ayrıldıktan Sonra Neler Olur?
Narsist kişiler aşırı bağımlıdırlar. Onlardan uzaklaştığınızda sizi geri getirmek için ellerinden geleni yaparlar çünkü terk edilmeye karşı aşırı hassastırlar. Egolarını beslemek için sizin ilginizi çekmeye çalışırlar. Sizi geri kazanmak için, çekici ve nazik olabilirler. Ya da size suçlu hissettirmeye gayret ederler. Tehditler, cezalandırmaların yanı sıra size muhtaç olduklarını söyleyerek, size sözler vererek, ilişkiyi devam ettirmeye çalışırlar.
Eğer narsist sevgilinizden ayrılmayı başardıysanız, size farklı yollardan ulaşmaya çalışacaktır. Ailenize ve arkadaşlarınıza sizinle ve ilişkinizle ilgili dedikodular yapacak, sosyal medya ve diğer kanallardan siz ve çevrenizdeki kişilerle iletişime geçecek, birden bire evinizin ya da iş yerinizin çevresinde belirecek, sizi kıskandırmak için fotoğraflar paylaşacak, akrabalarınız ve arkadaşlarınızla ne kadar üzgün olduğunu anlatmak için iletişim kuracaktır. Unutmayın ki, narsist sevgiliniz sizi geri kazanmak için elinden ne gelirse yapar ve sizinle birlikte olmak istemese de sizin başka bir ilişki yaşamanızı asla kabullenmez.
Narsist Sevgili Nasıl Terk Edilir?
Narsist sevgili, sizi ilgi alanlarınızdan, arkadaşlarınızdan ve bireysel yaşamınızdan kopartır. Bu da ilişkinizi ve karşınızdaki kişiyi doğru bir şekilde değerlendirmenizi engeller. Bu nedenle ilk olarak kendinizi eğiterek, narsizm hakkında bilgi edinerek işe başlayın. Ardından aşağıdaki aşamaları izleyebilirsiniz.
– Kendinize ilişkiniz dışında bir hayat kurun. Arkadaşlarınıza, hobilerinize, işinize zaman ayırın.
– Öz saygınızı geri kazanın. Kendinizin, değerlerinizin, onurunuzun, ihtiyaçlarınızın ve duygularınızın farkına varın.
– İlişkinizde sınırlar çizmeyi öğrenin.
– Sevgilinizin savunma mekanizmalarını öğrenin. Sizi istismar ettiği noktaların farkına vararak, bu durumu tetikleyen şeylerden uzaklaşın.
– Fiziksel olarak istismar ediliyorsanız, ilişkiye bir an bir devam etmeyin, hukuki haklarınızı arayın.
– Boş tehditler savurmayın. Ayrılmaya karar verdiyseniz ayrılın.
– Eğer evliyseniz ve ayrılmaya karar verdiyseniz hemen bir avukat bulun. Avukatınızın bu konularda tecrübeli olmasına dikkat edin.
– Ayrılık sonrası ihtiyaç duyacağınız psikolojik destek için güvenilir aile üyeleri ve dostlarınızdan yardım alın. Ayrıca profesyonel destek almaktan da kaçınmayın.
– İlişkiniz bittikten sonra yeniden görüşme taleplerine karşı net bir duruş sergileyin. Ya hiç görüşmeyin ya da ortak çocukların olması gibi durumlarda minimum görüşme sağlayın.