Özsaygı Eksikliği İlişkileri Nasıl Etkiliyor?

Özsaygı Eksikliği İlişkileri Nasıl Etkiliyor

Özsaygı Eksikliği Nedir, Çözümü Nedir?

Özsaygı, fiziksel, ruhsal sağlığımızın ve mutluluğumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Bizi, hayatımızı dengede tutan asli unsurlardan biridir. Düşük özsaygılı bireyler, bu nedenden ötürü hayatlarında bazen kendilerini istemedikleri şekilde davranırken bulabilirler. Özsaygı eksikliği, olduğumuz kişi gibi davranmamıza, başkalarının bizi sevmesi için istemediğimiz şeyleri yapmamıza ya da hayallerimiz için çaba sarf etmekten kaçınmamıza neden olabilir. Genellikle kişiler özsaygı konusunda yaşadıkları sorunların farkındadır. Bu nedenle  özsaygı nasıl kazanılır, özsaygımı yükseltmem mümkün mü gibi sorular sorarlar. Çünkü kişi, hayatının farklı alanlarında özsaygı eksikliği nedeniyle bir türü mutlu olamamaktadır. Bu alanlardan biri de şüphesiz romantik ilişkilerdir. Peki özsaygı ikili ilişkileri nasıl etkiler? Bu sorunun cevaplarını uzmanların açıklamalarından yola çıkarak bir araya getirdik.

 

İlişkilerinizi Sınırlandırırsınız!

Düşük özsaygılı biri iseniz, kendinize güvenmezsiniz. Bu da sizin diğer insanlara yaklaşmanızı ya da insanların size yaklaşmasını zorlaştırır. Bu durum sizinle ilgilenen kişiye karşı aşırı bir bağlılık yaşamanıza neden olur. Birlikte olacağınız kişiyi seçerken daha az seçici olursunuz. Herhangi birinin sizi seviyor olması bile size yeterli gelir. Mutlu olmasanız bile o kişiyi bırakmak istemezsiniz. Ancak özsaygınız yüksek olursa kendinize daha çok güvenir ve ilişkilerinizde daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Sadece romantik ilişkilerde değil, tüm ikili ilişkilerde daha açık ve net olur, daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.

 

Sınır Koymakta Zorlanırsınız!

Kendine saygı eksikliğine sahip biriyseniz, kuracağınız ilişkiler sınırlı olsa da, ilişki yaşadığınız kişiye karşı sınır koymakta zorlanırsınız. Sağlıklı bir özsaygıya sahip olmayan kişiler, karşısındaki kişinin kendisini ezmesine ses çıkarmaz. İstemediği ya da istediği şeyleri söylemekten çekinir. Doğru bir iletişim yolunu benimsemek, isteklerinizi ifade etmek, özsaygınızı kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

 

Kendinizi İfade Edemezsiniz!

Özsaygısı düşük kişiler, kendilerini ifade etmekte zorlanır. Duygu, düşünceleri konusunda dürüst davranamazlar. Bu da yaşadıkları ilişkiyi zor ve içinden çıkılmaz bir hale getirebilir. Küçük adımlar atarak kendinizi ifade etmeye başlayın. Örneğin, yanlış anlaşılmalar ya da anlaşılmadığınızı hissettiğiniz durumlarda, karşı tarafa mailler atabilir, mektuplar, notlar yazabilirsiniz.

 

Çantada Keklik Olursunuz!

Eğer özsaygınız düşükse, karşınızdaki kişiler de bunu anlayacaktır. Bu nedenle sizin her halükarda onları kabul edeceğinizi düşünerek sizi çantada keklik olarak göreceklerdir. Çünkü hayır demekte, kendinizi savunmakta zorlandığınızın farkındadırlar. Bu durumla başa çıkmak için zor da olsa savaşın ve gerektiğinde hayır demeyi öğrenin. İnsanlara sizi kaybedebileceklerini hissettirin. Eğer bu tutumunuzu değiştirmezseniz kendinizi, sizi ve duygularınızı istismar eden, kötü ilişkilerin içinde bulabilirsiniz.

 

Kurban Psikolojisi Yaşayabilirsiniz!

Özsaygısı düşük bireyler genellikle ilişkilerine yeterince enerji harcamazlar. Bu nedenle ilişkilerinde hatalar yapabilirler. Bu hatalar ortaya çıktığında, kişi sorumluluğu almayı başaramaz ve herkesi ve her şeyi suçlayabilir. Kendine de kurban rolünü seçer. Her şeyden önce ilişkinize yeterince enerji harcayın. Hatalarınızın sorumluluğunu kabul ederek, özsaygınızı kazanmak konusunda bir adım atın.

 

Yanlış Anlaşılmalar Yaşarsınız!

Özsaygınız düşük ise ilişkinizde sık yaşayacağınız şeylerden biri de yanlış anlaşılmalardır. Bazen karşınızdakinden duyacağınız cevaplardan korktuğunuz için ne düşündüğünü sormaktan kaçınabilir, onun size sorduğu soruları, özsaygınız izin vermediği için doğru bir şekilde cevaplamak istemeyebilirsiniz. Bu da ilişkilerin olmazsa olmazı olan sağlıklı iletişimi baltalayacaktır. Bu durum her iki tarafın da zamanla öfkelenmesine ve tahammülsüzleşmesine neden olacaktır.

 

Sosyal Hayatınız Sekteye Uğrar!

Özsaygısı düşük bireyler, sosyalleşmek konusunda problemler yaşar. Özgüvenleri de düşük olduğu için diğer insanlarla bir araya gelmekte zorlanır. Davetleri, toplantıları ve etkinlikleri görmezden gelir. Bu da ilişkinin içe kapalı olmasına neden olur. Bu durumla başa çıkmak için size ne kadar zor gelse de davetleri kabul etmeye başlayın. İnsanlarla daha çok etkileşim kurmak, özsaygınıza ve özgüveninize iyi gelecektir.

İlişkiler konusunda yaşadığınız sorunları çözmek için ister bireysel ister çift olarak katılabileceğiniz Konya ilişki terapisi önerisi arayışınızda Psikon Terapi ile görüşebilirsiniz.