Premenstrual Disfori Bozukluğu Nedir?

Premenstrual disfori bozukluğu nedir

Premenstrual sendromu nedir sorusu için birçok kadının cevabı bellidir. Kısaca adet öncesi gerginlik sendromu olarak adlandırılan bu sendromda, adet dönemi yaklaşan kadınların dörtte üç gibi bir oranda hormon düzey değişikliğine bağlı olarak şikayetlere rastlanır. Premenstrual sendrom PMS adıyla da bilinir ve PMS nedir PMS ne demek gibi soruların kısa cevabı adet öncesi gerginlik sendromu olarak cevaplanabilir.

 

PMS dönemi nedir sorusuna ise kısaca kadınların adet öncesi yaşadığı fiziksel ve ruhsal sıkıntıların yoğunlaştığı dönem olarak cevap verilebilir. PMS dönemindeki değişiklikler; memelerde şişkinlik, kilo alımı, halsizlik, baş ağrısı, depresif duygu durumu, huzursuzluk ve gerginlik olarak sıralanabilir. Adet dönemi öncesi birçok kadın bu sendromu yaşar. Bazı kadınlar bu değişiklikleri hafifçe hissederken bazı kadınlarda ise etkiler şiddetli olarak kendini gösterir.

Premenstrual Disfori bozukluk teşhisi nasıl konulur?

Premenstrual Disfori Bozukluk ise Premenstrual sendromdan oldukça farklıdır ve psikiyatrik bir hastalık olarak tanımlanır. Premenstrual Disfori Bozukluk ile PMS arasında benzer noktalar bulunmaktadır. Peki Premenstrual Disfori bozukluk teşhisi nasıl konulur? Ancak bu benzerliklerin yanı sıra aşağıdaki belirtilerden en az beş tanesinin, adet dönemi öncesindeki 7 gün ile birlikte başlayıp, adet döneminin bitimi ile son bulması ile kişiye Premenstrual Disfori Bozukluk teşhisi konulabilir.

– Kendini  üzgün, çaresiz ve intihara meyilli hissetmek,

– Aşırı stres, kaygı ve gergin hissetmek,

– Panik ataklar yaşamak,

– Ağlama krizleri yaşamak ve sürekli yaşanan ruh hali değişiklikleri

– Diğer insanları etkileyebilen, öfke ve tahammülsüzlük

– Günlük aktivitelere ve ikili ilişkilere karşı ilgisini kaybetmek

– Odaklanma problemleri yaşamak

– Bitkin ve tükenmiş hissetmek

– Belli yiyeceklere karşı aşırı istek duymak ve tıkınırcasına yemek

Premenstrual Disfori Bozukluk belirtileri

Yukarıda sıraladığımız Premenstrual Disfori Bozukluk belirtileri arasından en az 5 tanesini, her adet döneminizden 7 gün önce yaşamaya başlıyor ve adet döneminiz sona erdikten sonra bu belirtiler ortaya kalkıyorsa, ilk önce belirtilerinizi not edin. Ardından bu konuda uzman doktorunuz ile iletişime geçin.

 

Size premenstrual disfori bozukluk teşhisi konmadan önce, doktorunuzun diğer rahatsızlıkları araştıracağını unutmayın. Örneğin, depresyon, genel kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkların da bu belirtilere neden olabileceğini ya da endometriozis, kistler, menopoz, hormon problemleri gibi jinekolojik rahatsızlıkların da gözden geçirilmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

 

Peki Premenstrual Disfori Bozukluğu neden olur? Premenstrual Disfori Bozukluğunun nedenleri araştırılmakla birlikte net ve kesin bir ana neden ya da nedenlere ulaşılamamıştır. Ancak araştırmalar, adet dönemi öncesi hormonal değişiklikler ile bu rahatsızlığın arasında ilişki bulunduğunu göstermektedir. Serotonin düşüklüğü ile Premenstrual Disfori bozukluğu arasında ilişki olduğu yine çalışmalarla ortaya konmuştur.

Premenstrual Disfori Bozukluğu Tedavisi

Premenstrual Disfori Bozukluğu tedavi olur mu? Hem ruhsal hem de fiziksel olarak tüm muayenelerinizi gerçekleştirerek, detaylı değerlendirme yapana doktorunuz, teşhisi premenstrual disfori bozukluğu olması durumunda, tedaviye başlayacaktır. Bu tedavide doktorun uygun görmesi durumunda antidepresanlar, ağrı kesiciler, hormon takviyeleri kullanılabilir. Ancak PMS’e iyi gelen yöntemler de Premenstrual Disfori Bozukluğu için kullanılabilmektedir. Bunlar doğru ve sağlıklı beslenme, tuz, kafein, rafine şeker, alkolün limitli kullanımı olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca egzersiz yapma, doktor tavsiyesiyle b6, e vitamini ve magnezyum takviyeleri kullanmak da hem PMS hem de PMDD adı verilen premenstrual disfori bozukluğu için faydalıdır.

Premenstrual disfori bozukluğu tedavisi söz konusu olduğunda terapi de etkili bir mücadele aracıdır. Bu terapi seansları ile kişi hem depresif duygu durumu ile başa çıkabilmeyi hem de bu dönemde yaşadığı diğer sorunları yönetebilmeyi öğrenmektedir. Siz de Premenstrual disfori bozukluğu terapisi Konya ve çevresindeki iller için arayış içerisinde iseniz, Psikon Terapi profesyonellerinden yardım alabilirsiniz.