Sevginin 7 Türü

Sevginin 7 türü

Sevginin 7 Farklı Tanımı Nedir?

Hemen her insanın tecrübe ettiği, unutulmaz duygulardan biri sevgidir. Peki sevgi nedir? İnsan birini sevdiğini nasıl anlar? Bu soruların birden çok cevabı var. Çünkü sevgi denince akla benzer şeyler gelse de herkes bu durumu farklı bir şekilde tanımlar. Diğer bir deyişle sevginin tanımı kişiden kişiye değişir ve herkes sevgiyi farklı algılayarak farklı şekilde yaşar.

 

1980li yıllarında sonunda Dr. Robert Sternberg de aşkı 7 farklı tür olarak tanımlamış ve üçgen teorisi ile aşkın/sevginin 3 bileşenini belirlemiştir. Sternberg’e göre sevgi;

– Yakın olma, bağ kurma ve bağlanma duygularını içeren yakınlık,

– Fiziksel çekim, romantizm, cinsel amaçlar gibi duyguları içeren tutku,

– Birlikte hareket ederek, ortak hedefler koyarak bir kişi ile birlikte kalma duygusunu, isteğini içeren bağlılık olarak üç bileşen ile kendini göstermektedir.

 

Dr. Sternberg, bu üç bileşenin farklı oranlarda bir araya geldiği 7 farklı sevgi türünden bahsedilebilir.

 

Arkadaşlık

Bu tür sevginin en öne çıkan bileşeni yakınlıktır. Kişi karşısındakine yakın olmak, bağ kurmak ister. Ancak fiziksel çekim, romantizm gibi duygular uzaktır, kişi karşısındaki ile sonsuza dek birlikte olmak gibi bir bağlılık hissi duymaz. Arkadaşlık türü sevgi, farklı sevgi türlerinin temelinde yer alabilir. Dönüşebilir.

 

Karasevda

Delicesine aşık olmak olarak da açılanabilecek karasevda, daha çok tutku ve fiziksel istekle ilgilidir. Karasevda çok güçlü bir duygu ile kişiyi ele geçirebilir. Bu tür sevginin başlangıç aşamasında, karşısındaki kişiden hoşlanma, bağ kurma ya da bağlılık söz konusu olmaz. Diğer aşk ve sevgi türlerinin karasevdanın ardından ortaya çıkması, kişinin karşısındakini tanıyarak, daha uzun süreli bir ilişki istemesi olasıdır.

 

Boş Sevgi

Bu sevgi türünde sadece bağlılık söz konusudur. Tutku ve yakınlık yok derecede azdır. Bazen güçlü bir sevgi, bozularak boş sevgiye dönüşebilir. Bazen de boş bir sevgi, güçlü bir sevgi haline gelebilir. Örneğin tutkuyla başlayan bir evlilik sadece bağlılığa dönüşürken, görücü usulü evlilikler zamanla gerçek ve güçlü bir sevgi haline gelebilir.

 

Romantik Aşk

Romnatik aşk, kişileri yakınlık duygusu ve fiziksel tutku ile birbirine bağlar. Bu tür ilişkilerde, çiftler derin sohbetler ederler ve birbirileri hakkında birçok detayı bilirler. Aynı zamanda cinsel anlamda tutkulu ve şefkatlidirler. Romantik aşklarda bağlılık zaman zaman görülse de bazı ilişkiler uzun süreli olmamaktadır.

 

Arkadaşça Sevgi

Bu sevgi türünde çiftler arasında arkadaşlara özgü bir yakınlık söz konusudur. Ancak çiftlerin arasında tutku yok denecek kadar azdır. Çiftler arasında uzun süreli bir bağlılık da bulunur. Cinsel istek oldukça düşük olmasına rağmen, duygusal yakınlık fazladır. Özellikle uzun süreli evliliklerde çiftlerin arasında tutkunun öldüğü ama birbirilerine duydukları şefkat ve sevginin bitmediği durumlarda bu aşk türüne rastlanmaktadır.

 

Amaçsız Sevgi

Bu sevgi türünde, çiftler arasında hem bağlılık hem de tutku vardır. Ancak çiftler birbirinden çok hoşlanmaz ve duygusal yakınlık kurmaz. Amaçsız sevgi türünü deneyimleyen çiftlerin etrafındaki kişiler, aralarındaki ilişkiyi anlamakta zorlanır. Çünkü her iki tarafta dürtüsel davranmaktadır. Genellikle bu tür evlilik fazla uzun sürmez.

 

Mükemmel Sevgi

Mükemmel sevgi türünde hem bağlılık, hem yakınlık hem de tutku bulunur. Eksiksiz olarak sevginin üç bileşenini içeren bu sevgi türünde, eşler uzun yıllar sağlıklı bir cinsel hayata sahip olur, kendilerini eşlerinin dışında kimseyle düşünemezler ve eşleri olmadan kendilerini mutlu hissetmezler.

 

Tüm bu türler, sevginin bileşenlerini içermesi açısından sınıflandırılsa da her ilişki ve sevgi kendine hastır. Zamanla dönüşebilir, farklı bir hal alabilir. İnsanlar değiştikçe, sevginin türü de değişir. Kısacası sizin ilişkiniz ve evliliğiniz biriciktir. Önemli olan sevginin bir isim değil bir fiil olduğunu unutmamak, sevginizi beslemek ve eksik hissettikleriniz için çaba harcamaktır.

Mükemmel Sevgiye sahip olabilmek için uzman desteğinden faydalanmak için Psikon Terapi merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.