Yetişkinlerde Ayrılma Anksiyetesi

Yetişkinlerde ayrılma anksiyetesi

Ayrılma anksiyetesi denince akla ilk önce 2 yaşından küçük çocuklar gelse de bu durum yetişkinlerde de görülebilmektedir. Peki ayrılma anksiyetesi nedir? Ayrılma anksiyetesi ya da ayrılma kaygısı, kişinin spesifik bir kişi, kişiler ve hatta evcil hayvandan ayrılma korkusu olarak açıklanabilir. Bu korku, hepimizin yaşadığı ve sevdiğimiz kişilerden ayrı düşme korkumuza benzemez. Ortada ciddi ve şiddetli bir kaygı durumu vardır. Ayrılma anksiyetesi bazen çocukluktan yetişkinliğe dek devam edebilirken bazen de yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir.

 

Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri

Ayrılma anksiyetesi bir kaygı bozukluğu türüdür. Aşağıdaki belirtileri yaşayan kişiye ayrılma anksiyetesi teşhisi konabilir.

– Bir kişiden ya da evcil hayvandan ayrılma konusunda normal dışı stres yaşamak,

– Eğer bahsi geçen kişiyi yalnız bırakırsa, onun zarar görebileceğine dair aşırı bir endişe duymak,

– Yalnız kalmaktan korkmak,

– Kişiden ya da evcil hayvandan ayrılmaya yakın, bulantı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı gibi fiziksel belirtiler göstermek,

– Her an sevdiği kişinin nerede olduğunu bilme ihtiyacı duymak olarak sıralanabilecek belirtilerin, kişide 6 ay ya da daha uzun süre gözlenmesi sonucu, uzmanlar ayrılma anksiyetesi tanısı koyabilirler.

 

Ayrılma Anksiyetesi Nedenleri

Yetişkinlerde görülen ayrılma kaygısı sebepleri arasında birden çok faktör sıralanabilir. Bunlardan ilki kişinin anne babasının, eşinin ya da çocuğunun uzaklara gitmesi olabilir. Ayrılma anksiyetesi farklı bir psikolojik problemin sonucu olarak da karşımıza çıkabilir. Örneğin psikotik bozukluklarda görülen delüzyonlar ya da otizm spektrum bozukluklarında görülen değişim korkusu, kişinin sevdiği kişi, kişiler ya da evcil hayvanlara karşı ayrılma kaygısı geliştirmesine neden olabilir. Ayrılma anksiyetesi yaşayan kişinin davranışları, rahatsızlığın teşhisi konmadığında aşırı korumacı ve kontrolcü olarak adlandırılabilir ancak bu durum aslında yaşadıkları şiddetli kaygının bir sonucudur.

 

Ayrılma anksiyetesi risk faktörleri arasında kadın olmak, çocukluk döneminde aile bireylerinden birini kaybetmek, çocukken fiziksel ya da duygusal istismar gibi travmatik hayat deneyimlerine sahip olmak sıralanabilir.  Obsesif Kompülsif yani takıntı bozukluğu olan kişilerde ayrılma anksiyetesi gözlenebilir. Aynı şekilde hayatında, boşanma ya da çocuğun evden gitmesi gibi ciddi bir değişim yaşayan kişilerde, yetişkinlere has ayrılma anksiyetesi ortaya çıkabilir. Ayrılma anksiyetesi yaşayan kişilerde çoğu kez, sosyal kaygı bozuklukları, panik bozukluklar ve dışarı çıkma korkusu gibi psikolojik diğer hastalıklar, duruma eşlik edebilir.

 

Ayrılma Anksiyetesi Tanısı

Geçmişte ayrılık anksiyetesi tanısı genellikle 18 yaş altındaki bireyler için konulurken, günümüzde artış bu rahatsızlığın teşhisi yetişkinler için de koyulmaya başlamıştır. Uzman doktor, ayrılma kaygısı teşhisi koymak için kişinin tam ve detaylı bir tıbbi ve ruhsal değerlendirmesini yapar. Bu rahatsızlığın altında yatan nedenleri ortaya çıkarmaya çalışır.

 

Ayrılma Anksiyetesi Tedavisi

Ayrılma anksiyetesi tedavi edilebilir bir psikolojik durumdur. Uzmanlar genellikle bu kaygı bozukluğunu tedavi etmek için psikoterapiyi kullanır. Bilişsel Davranışçı Terapi ile kişinin, kaygı seviyesini kötüleştiren düşünce ve davranışları belirlemesi sağlanır. Anne babalarda görülen kaygı bozukluğunda, terapi yoluyla ebeveynlik becerileri konusunda bilgi aktarımında bulunulur. Terapiler, kişiye özel ya da grup olarak gerçekleştirilebilir. Ayrılma anksiyetesi ilaç tedavisi ile de müdahale edilebilen bir bozukluktur. Doktorlar geçici olarak kaygı düşürücü ilaçlar reçete edebilir. Bunun dışında kişilerin iyileşme sürecine yardımcı olması için destek gruplarına katılması mümkündür. Kendisi gibi ayrılık kaygısı yaşayan kişilerle bir arada olarak birbirlerine farklı teknikler ve bakış açıları kazandırabilirler.

 

Siz de Konya ayrılma anksiyetesi tedavisi arayışında iseniz, Psikon Terapi’nin uzmanlarından yardım alabilir, bizi her ihtiyaç duyduğunuzda destek amaçlı arayabilirsiniz.